Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos
fallback

Бременна, безработна и нуждаеща се: Федералният социален съд в Германия постанови правото на българката Лазаринка Р. на социални помощи, за които тя подала документи в град Щутгарт, съобщи германският вестник „Sueddeutsche Zeitung“.

Спечелената битка на българката ще окаже благоприятно развитие и за всички останали имигранти от страните от Европейския съюз, които също ще имат правото на социални помощи, както самите германци.

24-годишната българка работила като сервитьорка в град Щутгарт на черно, тъй като разрешително за работа й било отказано от агенцията по труда.

Лазаринка забременяла и подала документи за социални помощи, които й били отказани. Освен това загубила и работата си. От агенцията по заетостта я посъветвали да се прибере в България.

Лазаринка решила да съди град Щутгарт, но на първа инстанция съдът не се произнесъл в нейна полза, тъй като сметнали, че дошла в Германия само за сезонна работа и престоят й в страната ще бъде кратък.

Но сега Федералният социален съд в Германия вижда нещата по различен начин.

Лазаринка била вече една година в Германия, когато започнало делото и искала да се премести в общо жилище заедно с приятеля си, който има разрешение за неограничен престой в страната.

Затова съдът решил, че българката е с намерения да остане в Германия за дълго време, а не краткосрочно, както се предполагало първоначално.

Така преразглеждането на делото имало успех в полза на българката.

Oще по темата
Град Щутгарт трябва да „плати полагащите й се социални помощи“ е решението на съда, което ще е от полза и за останалите имигранти в държавата. Заради приетото европейско споразумение за социално подпомагане всички чужденци от ЕС, които идват в Германия, ще имат същите права за социални помощи, както и самите германски граждани.

Преди известно време правителството на Германия ограничи това споразумение, за да предотврати големия наплив на имигранти от страните, засегнати най-тежко от кризата. Но Федералият социален съд поставя  с решението си спрямо Лазаринка това ограничение под въпрос.

Случаят с българката е прецедент за подобни дела, при които граждани на ЕС са получавали отказ за социални помощи, тъй като нямат легален статут в Германия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

64

Анна

преди 10 години

Познавам Лазаринка тя е съвестно ,младо момиче и не е РОМКА не че имам нещо против тях но тя нее напротив тя е българка при това горда от мен браво Инче не се давай

63

Анонимен

преди 11 години

До Hamburgiskam da popitam kak nqma problem za rabotno razreshitelno kato se macha da go izkaram imam edin otkaz veche. spodeli kak stava

62

Ани2

преди 11 години

Точно заради тези 20% (ако изобщо са толкова), вдигнаха от 2013 г необлагаемия доход на 8130 Евро, освен това теб те хващат вс данъчни облекчения, мен на твое място би ме било срам да заблуждавам хората и да ги подстрекавам към омраза.Работила съм сред инженери, имам впечатление, че са доста интелигентни. Твоето изказване ми напомня по-скоро на Harz IV-Erzieher

fallback