Снимка: БГНЕС/EPA

Военните от Папуа-Нова Гвинея заявиха, че стотиците селяни, за които се опасяват, че са погребани от свлачище в планината, няма да бъдат извадени. Причината е, че мястото е счетено за "твърде опасно", предаде АФП.

"Всички усилия за извличане на телата бяха прекратени поради опасността от нови свлачища", заяви майор Джо Аку.

Аку - един от водещите военни офицери, които наблюдават обекта - обяви високопланинската зона за "забранена зона", която ще бъде отцепена за общността и властите до второ нареждане.

"На този етап е твърде опасно да се намираме на мястото. Това е най-лошото и най-голямото свлачище, което съм виждал", каза офицерът.

Папуа Нова Гвинея е един от най-застрашените от бедствия региони в света и свлачищата са изключително често срещани в планинските райони.

Според първоначалните оценки на правителството, свлачището от 24 май може да е погребало до 2000 души, въпреки че според Аку броят им е по-близо до 650.

По данни на местните здравни власти са открити само 9 тела.

Вътрешен доклад на отдела за минно дело и геоложки опасности на Папуа-Нова Гвинея предупреждава, че има "голяма вероятност от нови свлачища" на мястото "в близко бъдеще".

В доклада се заключава, че до района трябва да бъдат допускани само експерти.

По оценки на местните власти в двата района, засегнати от бедствието, живеят 7849 души.

Много от тези хора са били евакуирани и разчитат на помощта на агенции или партньорски държави, за да оцелеят.

Джо Аку добави, че се водят разговори с общността и местните власти за евентуално изграждане на мемориал за тези, които са "погребани под развалините". | БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase