Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

Бременна, безработна и нуждаеща се: Федералният социален съд в Германия постанови правото на българката Лазаринка Р. на социални помощи, за които тя подала документи в град Щутгарт, съобщи германският вестник „Sueddeutsche Zeitung“.

Спечелената битка на българката ще окаже благоприятно развитие и за всички останали имигранти от страните от Европейския съюз, които също ще имат правото на социални помощи, както самите германци.

24-годишната българка работила като сервитьорка в град Щутгарт на черно, тъй като разрешително за работа й било отказано от агенцията по труда.

Лазаринка забременяла и подала документи за социални помощи, които й били отказани. Освен това загубила и работата си. От агенцията по заетостта я посъветвали да се прибере в България.

Лазаринка решила да съди град Щутгарт, но на първа инстанция съдът не се произнесъл в нейна полза, тъй като сметнали, че дошла в Германия само за сезонна работа и престоят й в страната ще бъде кратък.

Но сега Федералният социален съд в Германия вижда нещата по различен начин.

Лазаринка била вече една година в Германия, когато започнало делото и искала да се премести в общо жилище заедно с приятеля си, който има разрешение за неограничен престой в страната.

Затова съдът решил, че българката е с намерения да остане в Германия за дълго време, а не краткосрочно, както се предполагало първоначално.

Така преразглеждането на делото имало успех в полза на българката.

Още по темата
Град Щутгарт трябва да „плати полагащите й се социални помощи“ е решението на съда, което ще е от полза и за останалите имигранти в държавата. Заради приетото европейско споразумение за социално подпомагане всички чужденци от ЕС, които идват в Германия, ще имат същите права за социални помощи, както и самите германски граждани.

Преди известно време правителството на Германия ограничи това споразумение, за да предотврати големия наплив на имигранти от страните, засегнати най-тежко от кризата. Но Федералият социален съд поставя  с решението си спрямо Лазаринка това ограничение под въпрос.

Случаят с българката е прецедент за подобни дела, при които граждани на ЕС са получавали отказ за социални помощи, тъй като нямат легален статут в Германия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase