Ернст Щрасер в съдебната зала. Снимка: Reuters

Съд във Виена призна бившия австрийски евродепутат Ернст Щрасер за виновен в опит да повлияе върху европейско законодателство срещу пари и му наложи наказание от четири години затвор, съобщи ДПА.

На Щрасер, който е и бивш вътрешен министър, бяха повдигнати обвинения в корупция, след като британски репортери под прикритие се представили за лобисти и потърсили услугите му.

През март 2011 г. те разпространиха видеозапис на срещата си с него.

Репортерите и Щрасер обсъждали сумата от 100 000 евро, но парите така и не били платени.

Още по темата

Въпреки това Щрасер безуспешно се опитал да постигне промяна на проектодирективи на ЕС за електронните отпадъци и защитата на частните инвеститори от името на мнимите си клиенти.

Името на Ернст Щрасер бе замесено в избухналия у нас скандал „Хохегер“. През 2008 г. PR агенцията на австрийския лобист Петер Хохегер е получила поръчка от тогавашната тройна коалиция у нас да проведе кампания за имиджа на България. Скандалът се разрасна, след като стана ясно, че агенцията на австриеца е върнала част от парите през PR агенцията на Моника Йосифова. Това станало на два транша - единият е от 2006 г. на стойност 240 000 евро, а вторият през 2008 г. е за 143 000 евро.

В Австрия пък в рамките на разследване по подозрението, че с част от парите Хохогер е подкупвал австрийски политици, беше посочено, че 100 000 евро са влезли в личната банкова сметка на бившия вътрешен министър на Австрия Ернст Щрасер под формата на изплатен хонорар.

Пред австрийската парламентарна комисия по корупция Щрасер разказа за сътрудничеството си с лобиста Петер Хохегер като консултант на българското правителство от 2006 г. до 2008 г. Целта на неговите консултации била подобряване на имиджа на България в ЕС във връзка с корупцията и организираната престъпност, както и даване на съвети за реформата в полицията.

Щрасер отрече информацията на Хохегер, че като член на специално създадения „консултативен съвет“ е получил 100 000 евро за лобизма си. Според парламентарната комисия налични са обаче три негови сметки, всяка за по 30 000 евро.

Щрасер обаче призна за вечеря в тесен кръг с тогавашния премиер Сергей Станишев, а връзката му била дама от България, която имала PR агенция.

Нито Станишев, нито жената, с която той живее на семейни начала – Моника Йосифова, обаче си спомнят за подобна вечеря с Щрасер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase