Ким Чен Ун поради на всяко дете по килограм бонбони. Снимка: архив, Reuters

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е наредил в чест на неговия рожден ден на всяко дете до 10-годишна възраст да бъдат раздадени по килограм бонбони. Така той продължава традицията, чието начало са поставили неговите предшественици, съобщи АФП.

Съгласно прехванати в Сеул съобщения на Централното севернокорейско радио по заповед на Ким Чен Ун за раздаването на подаръците е ангажирана авиацията, така че всяко дете навреме да получи бонбоните. В отдалечените села подаръците на вожда са  били приети с „взрив от възторг“.

Началото на традицията за раздаване на сладкиши на децата в чест на рождения ден на лидера на страната е поставено през 1980 г. от Ким Ир Сен – дядо на Ким Чен Ун. След смъртта му през 1984 г. този обичай е продължен и от Ким Чен Ир, пише Lenta.ru.

Рожденият ден на Ким Чен Ун се отбелязва на 8 януари. Точната година на раждането му обаче не е известна. Различни източници посочват 1982 г., 1983 г. и 1984 г.

Ким Чен Ун посреща за втори път рождения си ден като лидер на държавата. Той беше обявен за „велик наследник“ през декември 2011 г. след смъртта на баща му. През януари 2012 г. обаче рождения ден на новия ръководител не беше отбелязан, докато рождените дни на неговия баща Ким Чен Ир и на дядо му Ким Ир Сен са смятани за национални празници в КНДР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase