Великобритания отмени забраната за проучване и добив на шистов газ. Снимка: архив, Reuters

Британското правителство вдигна забраната за проучването и добива на шистов газ, предаде Ройтерс.

Временният мораториум върху проучванията беше наложен миналата година, след като бяха регистрирани леки земни трусове в района на сондажите на британската компания Cuadrilla Resources в близост до Блекпул в област Ланкашър, припомня агенцията.

„Решението се основава на доказателства. То беше взето след детайлни проучвания, осъществени от водещите експерти в областта“, коментира британският министър на енергетиката и изменението на климата Едуард Дейви.

Той допълни обаче, че правителството на страната ще предприеме допълнителни мерки за контрол върху технологията фракинг (хидравлично разбиване), която се ползва за извличането на газа от шистовите пластове.

Експерти прогнозират, че добивът на шистов газ във Великобритания едва ли ще доведе до съществено понижение на цените на суровината, предаде Би Би Си. Комитетът по изменение на климата в страната пък предупреждава, че разходите на домакинствата даже може да се повишат значително заради уязвимостта на бъдещите доставки на синьо гориво.

Екозащитниците са по-предпазливи в оценките си, но са категорични, че развитието на британската шистова индустрия ще отдалечи страната от поставените цели за намаляването на вредните емисии и зависимостта на страната от изкопаемите горива.

Резултатите от скорошно проучване на общественото мнение също показват, че британците биха предпочели да се инвестира повече във вятърни паркове, отколкото в сондажи за газ, отбелязва медията.

Очаква се енергийната компания Cuadrilla скоро да възобнови прекъснатите проучвания, допълва „Гардиън“.

Още икономически новини от света четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase