Снимка: БТА

България трябва да има по-гъвкава политика по отношение на акцизите, за да може да влияе върху цените на горивата. Тази позиция изрази по време на парламентарния контрол министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Като припомни, че въздействието е най-ефективно чрез корекции в акцизите, които са определящи при формирането на крайната цена, Добрев подчерта, че данъчната политика трябва да се прилага гъвкаво, като се базира и на покупателната способност на населението.

Министърът разясни подробно метода, по който се формират цените на горивата, където 42% от стойността зависи от котировките на суровия петрол.

„Ако той поевтинява с 25 на сто, то това намаление трябва да се умножи по 42%, за да видим с колко трябва да се понижат крайните цени на горивата“, посочи Добрев.

"Курсът на долара също трябва да се вземе предвид и ако цените на петрола вървят надолу, а на долара - нагоре, то ще трябва да изравним уравнението“, добави министърът.

Добрев определи като временни предлаганите мерки за замразяване на цените или за мораториум върху изискването за смесването на биогоривата с останалите бензини.

Депутатът от Синята коалиция Михаил Михайлов припомни, че държавата има и друг начин да влияе върху цените чрез използване на държавните данъчни складове. 

В отговор Добрев съобщи, че преди десет дни кабинетът е приел промени в Закона за запасите от нефт и нефтопродукти, с които се дава разрешение за съхранението на държавните запаси зад граница.

Добрев призова народните представители да ускорят приемането на тези промени, за да се усети бърз ефект върху пазара.

Още за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase