Барозу произнася речта си в Европарламента. Снимка: Reuters

Европейският съюз трябва да се развие във „федерация на националните държави”, ако иска да преодолее кризата. Това становище изрази председателят на Европейската комисия Жозе Барозу в годишното си обръщение за състоянието на съюза. Според него Евросъюзът ще може да отговори на очакванията на гражданите и ще устои на глобалните предизвикателства само с повече и по-дълбока интеграция.

„Сегашният Европейски съюз трябва да се развие. Нека не се страхуваме от тези думи – трябва да се придвижим към федерация от национални държави. Това е, от което имаме нужда, това е политическият ни хоризонт, това трябва да е водещо в работата ни през следващите години“, заяви Барозу в речта си пред Европейския парламент.

Призивът на Барозу за повече политическа и икономическа интеграция беше очакван от наблюдателите, малцина обаче вярваха, че той ще формулира идея за федерация. Призовавам за федерация от държави, не за супердържава, подчерта председателят на Еврокомисията. Той добави, че в тези несигурни времена Европа не може да остави защитата на отделните нации на националисти и популисти.

Кризата в Европейския съюз подклажда популизма и екстремизма в Европа, заяви Жозе Барозу. Според него страните от ЕС трябва да осъзнаят, че са заедно в кризата и трябва да работят заедно, за да излязат от нея.

"Европа се нуждае от нова посока, от нов начин на мислене“, изтъкна Жозе Барозу. "Старите идеи" вече не действат и за спасяването на европейската валута е необходимо по-голямо политическо единство, допълни той.

Всички банки от ЕС трябва да бъдат поставени под надзора на европейските контролни органи в рамките на бюджетния съюз, заяви още Барозу, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Проектът за бюджетен съюз на ЕС е във финален стадий на разработка и предстои да бъде утвърден през декември 2012 година.

Според Барозу ключова роля в новата система ще играе Европейската централна банка (ЕЦБ), която ще сътрудничи с националните контролни органи, за да бъде възстановено доверието към банките в еврозоната.

"Трябва да прекъснем порочния кръг между (проблемните) банки и националните бюджети, който поставя под заплаха стабилността на цели държави", допълни ръководителят на ЕК в речта си "за състоянието на съюза" пред Европарламента.

В съобщение на ЕК, разпространено днес, се посочва, че създаването на единен надзорен орган за банките ще бъде важна стъпка към банков съюз, като начало с въвеждането на общи правила за всичките 6000 банки от еврозоната. Според много анализатори това е необходимо за предотвратяване на разпространението на дълговата криза на Стария континент, отбелязва Асошиейтед прес.

За стабилното развитие на ЕС е необходимо значително да се намали зависимостта от външни доставчици на енергийни ресурси, както и да задействаме потенциала от алтернативни източници на енергия, заяви още ръководителят на Еврокомисията.

Гърция ще остане в еврозоната, ако изпълни ангажиментите си и приложи обещаните реформи, отбеляза Барозу пред Европарламента. По думите му тази есен се очаква обрат за Атина, ако страните от еврозоната се отърват от съмненията и ако Гърция изпълни ангажиментите си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase