В доклад на "Амнести интернешънъл" се твърди, че сирийската армия избива цивилни при организирани нападения над градове и села. Снимка: Reuters

Сирийските правителствени сили избиват цивилни при организирани нападения над градове и села, а това е равносилно на престъпление срещу човечеството, заяви правозащитната организация "Амнести интернешънъл", позовавайки се на свидетелства от над 20 населени места в Северозападна Сирия, съобщи Ройтерс.

Докладът от 70 страници на организацията се базира на посещенията на нейни представители в 23 селища в провинции Халеб и Идлиб между април и май, при които са интервюирани над 200 души, включително много хора, чиито роднини са били убити или чийто дом е бил разрушен.

Сирия понастоящем върши престъпления срещу човечеството в името на държавата, за да се разправи с общностите, заподозрени, че подкрепят бунтовниците, се казва в публикувания днес документ, цитиран от Франс прес.

Базираната в Лондон организация твърди, че разполага с нови доказателства, че жертвите, в това число младежи и деца, са били извеждани от домовете си и убивани от войници, които в някои случаи изгаряли труповете. Тя описва как войници и членове на милициите "шабиха" са подпалвали къщи и друго имущество и са стреляли напосоки в населени райони, убивайки и ранявайки минувачите. "Амнести" обвинява сирийския режим, че системно подлага на мъчения арестувани хора, включително болни и възрастни.

Тези нови доказателства за наличието на организирана система за тежки посегателства показват спешната необходимост от решителни международни действия, заяви съветничката по кризисни ситуации в международната организация Донатела Ровера при представянето на доклада.

Въз основа на събраната информация организацията заключи, че сирийските правителствените сили и милиции са отговорни за тежки нарушения срещу правата на човека и потъпкване на международното право, стигащи до престъпления срещу човечеството и военни престъпления, подчерта Ровера.

В доклада "Амнести" настоява Съветът за сигурност на ООН да предаде Сирия на прокурора на Международния наказателен съд и да наложи оръжейно ембарго на Дамаск, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase