Любомир Павлов на излизане от НСлС. Снимка: Булфото

"В скандала за собствеността на изданията на Медийна група "България" виждаме отражение на написаното в докладите на ЕК. Това не е изолиран случай, това е система – така функционира държавата", обяви пред bTV заместник-председателят на ДСБ Радан Кънев по повод появилия се в края на миналата седмица запис на разговор между съиздателя на "Труд" и "24 часа" Любомир Павлов и неизвестно засега лице.

В диалога Павлов изрича и фразата "И на Иван Костов му пострада главата", която според Кънев е ясен знак, че Синята коалиция е разбита отвън.

По думите на заместника на Иван Костов двата популярни вестника са направили страшно много в ущърб на дясното обединение и с медийната си тежест преди решението на СДС са предрешили съдбата на Синята коалиция.

"И на това нещо г-н Павлов казва "Аз си плащам дълговете". Т.е. той заявява, че изпълнява политическа поръчка. Тази политическа поръчка няма на кой да бъде освен на управляващите", отсече Кънев.

Както е известно преди ден прокуратурата повдигна обвинения на собствениците на "Медийна група България" Любомир Павлов и Огнян Донев. Павлов е обвинен за документна измама, за пране на пари и невярно документиране. На Донев пък е повдигнато само едно обвинение - за пране на пари. 

Делото срещу двамата тръгна след сигнал, подаден от бившите им съдружници Христо Грозев и Карл фон Хабсбург заради спор за собствеността на "Труд" и "24 часа".

"Записът на разговора на Павлов според мен е автентичен – това може да забележи всеки, който някога се е занимавал със звукови файлове и радио. Аз не знам кой е източникът, но все си мисля, че може да е самият Павлов, той има склонност към доста изкривени схеми. Иначе той твърди, че разговорът е подправен и има наслагване на гласове, това може лесно да се провери. ДАНС сега разследва автентичността на записа”, коментира Христо Грозев.

По думите му няма съмнение, че бившите му сътрудници са участвали в схема за пране пари.

Грозев допълни, че разследването е стигнало до различни офшотни фирми в Кипър и на други места в чужбина, в които е замесено и името на крупния бизнесмен Христо Ковачки.

Още по темата

Схемата все още се разследва от ДАНС по настояване на парламентарната комисия за контрол на ДАНС, чиито ръководител е председателят на ДСБ Иван Костов.

В студиото на bTV Грозев коментира и начинът, чрез който е станало фалшифицирането на документите за прехвърлянето на собствеността на вестниците.

"Павлов и Донев твърдят, че има мой подпис под документите, но такъв подпис няма, който да дава право на Донев да присвои 83% от собствеността. Първоначално той трябваше да има 43% от изданията, но в последствие сам предложи делът му да бъде намален до 40%. Излиза обаче, че е използвал първоначалният документ и този след него, за да твърди, че има 83% от акциите”, добави още Христо Грозев.

Според него Търговският регистър също потвърдил, че става въпрос за един и същи документ по собствеността на изданията, но Павлов и Донев приложили фалшиво пъномощно и така убедили институциите в правотата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase