Само три партии са сигурни на следващия парламент. Снимка: Булфото
fallback

Само три партии – ГЕРБ, БСП и ДПС са сигурни за следващия парламент, сочи социологическо проучване на "Афис".

Данните са от представително за страната изследване, при което са интервюирани 1010 пълнолетни български граждани през периода 9 - 12 юни 2012 г.

Според социолозите на по-ниско ниво избирателна активност - ГЕРБ на практика възстановява електоралния си потенциал от изборите през 2009 г., като се преизчислят данните спрямо потенциалните гласуващи.

БСП също е възстановила напълно потенциала си и е прибавила около 3% над това, което получи на предишните парламентарни избори.

Според проучването ако няма непредвидими събития е ясно е, че следващото управление на страната ще бъде в коалиционен формат. Той ще зависи основно от това около коя от двете водещи политически сили – ГЕРБ и БСП ще се завърти коалиционната вихрушка от страна на по-малките партии, твърдят социолозите.

От останалите партии на този етап потенциал за успех демонстрира единствено учредената от Меглена Кунева формация "България на гражданите".

Следва да се вземе предвид, че стартовият ресурс на тази партия е много добър и пред нея има цяла година за развитие и разширяване на влиянието, отчитат ог "Афис".

Именно бъдещата партия на Кунева е довела до интересни размествания в политическото пространство.

Най-силно от появата й страдат двете формации в разпадналата се "Синя коалиция" – СДС и ДСБ. От друга страна, част от разочарованите десни избиратели са обърнали поглед към НДСВ, което като че ли за пореден път възкръсва царската партия.

Според проучването на "Афис" НДСВ е стигнала СДС по подкрепа и подсказва наличие на стартов потенциал, който би могъл да я направи желан коалиционен партньор.

Най-важните въпроси пред жълтата партия е дали ще успее да сложи граница между себе си и новата формация на Меглена Кунева, както и да не допусне жълтите избиратели да изтекат в посока на по-рекламирания проект на тяхната бивша съпартийка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

228

случаен

преди 11 години

Този анонимен пич е абсолютно прав. Какво е това Б С П .Винаги и само БКП.Като гледам така и Симеон не бих го пропуснал.

227

Лимон

преди 11 години

Бойко скоро ще чуе гласът на народа! Референдум за АЕЦ "Белене"!!!

226

Аноннимен

преди 11 години

Бойко vs. Ислиямсоциали!Ние избираме!

fallback