Снимка: Reuters

Болка в краката е често споменавано оплакване. Дължи се на ред причини в зависимост от възрастта, организма и дори историята на заболявания, които имаме. Най-често крака болят заради травма, включително изкълчване, заради лошо стъпване, заради ускорен растеж при децата. 

Болката в краката я приемаме като обичаен симптом от една определена възраст. Особено тогава при съчетание на фактори като топло време, продължителен престой на едно място, дехидратация, наднормено тегло и наличие на някои заболявания, отичането на краката ни напомня за чувствителността на организма от околната среда.
 
Тъй като настъпват жегите добре е да знаем, че топлото по принцип предразполага към отичане на краката. Това се дължи на застой на телесни течности в краката, което донякъде се явява в следствие на разширяването на кръвоносните съдове заради високите температури. 
Разширяването на вените създава и друг проблем, който задълбочава състоянието. Знаем, че по вените тече кръв в обратна на гравитацията посока, като движението й се подпомага от клапи, които предотвратяват връщането на кръвта назад. 
 
При разширяването обаче клапите не могат да изпълняват функциите напълно ефективно, вследствие на което се получава нежеланото връщане. А от това следва събиране на кръв в долната част на краката и тяхното подуване. При задълбочаване на проблема се наблюдава пропускливост на стените на кръвоносните съдове и натрупване на течности в съседните тъкани.
 
Жегите носят след себе си още два влошаващи здравето на краката ни ефекта, кои са те може да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase