Ракетен комплекс "Искандер". Снимка: архив, Reuters
fallback

Генщабът на руската армия не изключва в случай на изостряне на ситуацията превантивно да бъдат използвани средства за поразяване на системата за противоракетна отбрана /ПРО/ в Европа, но смята това за крайна мярка.

„Разполагането на нови ударни въоръжения в южната част и в северозападната част на Русия за огнево поразяване на компонентите на ПРО, включително разполагането на ракетен комплекс „Искандер“ в Калининградска област, представляват един от възможните варианти за разрушаване на инфраструктурата на ПРО в Европа“, заяви началникът на руския генщаб генерал Николай Макаров.

Генералът заяви това на провеждаща се в Москва международна конференция по въпросите за противоракетната отбрана.

Макаров подчерта, че Москва не вярва на Вашингтон по въпроса за ПРО. Американските военни усъвършенстват информационните и огневите си средства – нараства радиусът на тяхното действие, увеличава се скоростта на прехващаните цели, повишава се точността на насочване, обясни Макаров. В изпитанията се включват спътникови системи, обезпечаващи съпровождане на балистичните ракети буквално от момента на старта, допълни той. А местата на базиране на американските противоракети междувременно приближават руските граници, предупреди Макаров.

На конференцията беше прочетено приветствие от президента на Русия Дмитрий Медведев, говориха и министърът на отбраната Николай Сердюков и секретарят на Съвета по сигурността на Русия Николай Патрушев. Беше заявено, че американската система за ПРО пряко застрашава отбранителните способности на Русия, ще минат не повече от 10 години и ако поискат, САЩ ще могат да свалят руските междуконтинентални ракети.

Въпросът все още не може да бъде решен по дипломатически път. От министерството на отбраната посочиха, че нещата са стигнали до задънена улица. Министърът на отбраната Анатолий Сердюков обаче изрази несъгласие с мнението, че е невъзможно постигането на договореност за ПРО. „Не възнамеряваме да налагаме нашата гледна точка и сме готови за открит диалог“, заяви Сердюков.

Президентът Медведев  също изрази надежда, че Москва ще успее да се договори с Вашингтон.

В приветствието на Медведев към конференцията се казва, че едностранните стъпки за разполагане на системата за ПРО неизбежно водят до ответни мерки, създават предпоставки за конфронтация и надпревара във въоръжаването. „Въпросите за противоракетната отбрана пряко засягат основите на стратегическата стабилност и цената на погрешни решения може да се окаже особено висока“, посочи Медведев.

От своя страна Патрушев предупреди, че до 2020 г. системата ЕвроПРО ще се научи да прехваща руските ракети. А това вече противоречи на твърденията за неспособността на ПРО да причини щети на руските сили за сдържане, каза той.

Според Патрушев оптималното решение на проблема може да бъде решение за съвместна разработка на такава концепция за архитектурата на ЕвроПРО, която да укрепва сигурността на всички страни от континента без изключение, да бъде адекватна на вероятните заплахи и да не подкопава стратегическата стабилност. Разчетите сочат, че съвместна ПРО би била по-ефикасна от който и да е друг модел на взаимодействие и с по-малък разход на средства за страните, посочи Патрушев.

Очевидно конференция в Москва е организирана предвид предстоящата среща на върха на НАТО в Чикаго, където ще бъде обявено началото на първата фаза на системата за ПРО на Алианса.

САЩ планират да приключат с разполагането на системата за противоракетна отбрана към 2021 г., заяви от своя страна на конференцията помощник-министърът на отбраната на САЩ Мадлин Крайдън.

Според нея "опасността от разпространение на ракетно оръжие продължава да се увеличава. Ние сме загрижени от плановете на Иран и Северна Корея. И двете страни пряко или косвено разработват междуконтинентални балистични ракети".

"Ние бихме били загрижени дори ако тези две страни имат по една междуконтинентална балистична ракета. Затова ще увеличаваме потенциала на нашите системи за защита срещу ракетна заплаха", подчерта Крайдън.

Тя изрично посочи, че американската система за ПРО не е насочена срещу Русия или Китай. "Не е в наш интерес да подкопаваме стратегическата стабилност", заяви представителката на Пентагона.

Според четириетапния план за разполагане на ПРО на САЩ първо ще бъде разположена радарната система в Турция корабите с елементи на ПРО в Средиземно море. На втория етап ще се появят системите "Иджис" в Румъния, а на третия - аналогични обекти в Полша. На последния етап, след 2020 г., САЩ се надяват да
разполагат с антиракети с голям обсег от типа SM-3 2B, които според Крайдън ще могат да ограничат ракетната заплаха от Иран. "Ние трябва да създаден тази система до 2021 г.", подчерта тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

256

Спас

преди 11 години

Отвратителен червена плесен е плъзнала по младите. Чудя се защо не ходят масово на екскурзии в Русия, ами - я Париж, я Виена, ... абе все натам, а сладките млади ученолюбивци не искат да идат да се изучават в Русия.

255

мими

преди 12 години

много научили за русия,смешни ...

254

РАБОТОДАТЕЛЯТ

преди 12 години

Внимание! Плащам само на контингента. Някои са разбрали,че се плаща при употребени ключови думи "руски ***", "Империя", "ругатня+ Путин". Ядец! Плащам на изявени, постоянни автори. Не се надявайте!

fallback