Царя търси доброто на страната. Снимка: архив Булфото
fallback

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски определи ситуацията у нас като сериозна, но с известни оптимистични перспективи.

Думите му чу председателят на Европарламента Мартин Шулц, след като от два дни Царя е в Брюксел, за да се срещне с ръководителите на основните политически групи в ЕП.

На въпрос на журналисти да уточни какво има предвид под "сериозна ситуация в България", Сакскобургготски каза:

"Има различни мнения, има голями и важни решения, които предстоят, и вече изборите, които наближават, въпросът е сериозен, може би, така, думата малко по-тежка, защото на английски сириъс (сериозен - бел.ред.), нали, но ще трябва да се гледа на нещата по един аналитичен и внимателен начин", обясни Сакскобургготски, цитиран от БНР.

Oще по темата

Той допълни, че управляващите в България правят в момента каквото могат.

"Не може да се очаква всичко", каза Сакскобургготски и отбеляза, че по времето, когато е бил премиер, се е налагало "като гръмоотвод да обира критиките, но това са нормални работи".

Бившият премиер обаче бе сдържан в оценката си за решението на правителството на Бойко Борисов, подкрепено днес и от НС, за спиране на проекта за АЕЦ "Белене".

"Считах, че проектът за АЕЦ "Белене" е положителен за страната, но има много по-големи експерти от мен", отговори Сакскобургготски на въпроса защо неговото правителство е размразило проекта за втора атомна централа в България.

Бившият министър-председател посочи, че с това решение е гледал в перспектива за страната за 2025 или 2030 година и му се струвало, че още един ядрен реактор ще се отрази положително на България.

Той обаче уточни, че това е въпрос на експерти и на хората, които наистина са запознати с енергетиката.

За срещите си в Брюксел Симеон Сакскобургготски обясни, че е там, за да търси "доброто на страната", а не политическа подкрепа в срещите си за партия или пък за отделен политик.

"Не съм партиен човек", отсече той.

Експремиерът коментира, че всяко управление прави пропуски и е невъзможно страната ни да се възползва максимално от ползите от членството си в ЕС.

"Максимално добре е идеално, то това едва ли е реално", уточни Сакскобургготски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

152

Мамантос

преди 11 години

Хубав цар, а? Почти като премира.

151

Kronos

преди 12 години

Има едно интересно филмче във замунда където вадят на светло фамилията Сакс ко бурги ( МАСОНИ - САТАНИСТИ) , филма се казва Illuminati ;)

150

1

преди 12 години

Beloto i mpokaza i tumnata strana

fallback