Снимка: Ройтерс

Агенция Standard&Poor's потвърди оценката си за кредитния рейтинг на страната. Това е сигнал за относителна стабилност на фона на поредицата предупреждения за орязване на рейтинги, отправени към много европейски държави през последните дни.

Оценката на Standard&Poor's за краткосрочния и дългосрочен рейтинг в местна и чужда валута остава ВВВ/А-3, а перспективата по него е запазена като стабилна. Това означава, че на дневен ред не стои преразглеждане на рейтинга.

Към момента кредитния рейтинг на България според критериите на агенцията е равен с този на Русия и Литва.

Рейтингът отразява поредицата решителни действия на правителството по отношение на фискалната политика и ниските задължения на страната, се казва в съобщение на Standard&Poor's.

Според анализаторите на агенцията догодина икономическият растеж ще се забави до около 1,5 на сто през следващата година. През тази пък се очаква ръст от около 2 на сто, показват оценките, цитирани от Bloomberg.

Основна причина за забавянето на ръста през следващата година ще са проблемите на основните търговски партньори на България – страните от Европейския съюз, посочват от S&P.

Още новини за икономиката на България четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase