Снимка: Reuters

Властта в Египет трябва да премине възможно най-бързо към цивилно правителство, заяви днес Белият дом, цитиран от Франс прес.

"Смятаме, и това е много важно, че пълното предаване на властта на цивилно правителство трябва да стане по справедлив начин, който отговаря на легитимните стремежи на египетския народ", заяви в комюнике говорителят на Белия дом Джей Карни.

Още по темата

Вашингтон съжалява за жертвите и насърчава властите да проведат независимо разследване на обстоятелствата, при които те са загинали, се допълва в комюникето.

Кризата в Египет има нужда от по-дълбоко решение, подготвено от египтяните. "САЩ смятат, че новото египетско правителство незабавно трябва да получи истинска власт и Вашингтон ще продължи да подкрепя египетския народ, докато той изгражда демокрация, достойна за великата египетска история", отбелязва Карни.

Вашингтон осъжда прекомерната употреба на сила. Преходът на Египет към демокрация трябва да продължи, необходимо е бързо произвеждане на избори и предприемане на всички необходими мерки за гарантиране на сигурността и избягване на заплахи, се казва още в комюникето.

Освен незабавно оттегляне на армията от властта демонстрантите, които окупират площад "Тахрир" осми пореден ден, настояват за съдебно преследване на отговорните за смъртта на 41 души, 36 от които в Кайро, загинали по време на сблъсъците между силите на реда и протестиращите.

Междувременно бившият генерален директор на Международната агенция за атомна енергия Мохамед ел Барадей се присъедини днес към демонстрантите на "Тахрир".

Барадей, който не крие амбициите си за президентския пост в Египет, отиде при десетките хиляди протестиращи, които участваха в петъчната мюсюлманска молитва на площада.

Днешната демонстрация преминава под наслова "Последен шанс".

От своя страна Висшият военен съвет отхвърли вече възможността за незабавното си оттегляне от власт и заяви, че продължава консултациите за назначаване на нов премиер на мястото на Есам Шараф, посочва БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase