Снимка: Reuters
fallback

Арестуването на сина на Муамар Кадафи Сейф ал Ислам продължава да е водеща тема за чуждите издания, които съобщават любопитни подробности за ареста на сина на Муамар Кадафи. Сейф ал Ислам се представял за камилар на име Абдул Салем, за да се опита да избяга от Либия, пишат вестниците "Кориере дела сера" и "Гардиън", като се позовават на командира на бойците, заловили сина на полковника.

Ахмед Амури разказва, че е бил информиран, че в района на град Обари, където беше заловен Сейф ал Ислам, се укривала важна личност, която се представяла за камилар. Той обаче не знаел точно за кого става дума. За самата операция Амури разказва, че синът на Кадафи пристигнал с  две коли. Бойците ги спрели и наредили на пасажерите да слязат.  Когато видял, че ще бъде арестуван, Сейф ал Ислам се хвърлил по очи на земята и започнал да цапа лицето си с пясък, за да не го разпознаят. Бойците му наредили да се изправи и тогава той казал: "Добре, или стреляйте по мен, или ме отведете в Зинтан".

Бойците изпълнили второто искане на Сейф ал Ислам и сега той е в Зинтан. Там обаче шефът на местния военен съвет Мохамед ал Хабаш започна да поставя условия, при които ще предаде Сейф ал Ислам на управляващите в Триполи, пише вестник "Кориере дела сера". Първото условие било, че Сейф ал Ислам ще остане в ареста в Зинтан, докато Либия не се сдобие с ефикасна съдебна система.

Второто искане е Сейф ал Ислам да бъде съден в родината си, а не да бъде изпращан в Хага, където е издирван от Международния наказателен съд. Вестник "Ню Йорк таймс" отбелязва, че тези искания са били формулирани, след като по-рано бойците, заловили Сейф ал Ислам, казаха, че ще го предадат на Триполи след сформирането на ново правителство.

Oще по темата

Според изданието бойците в Зинтан искат да използват създалата се ситуация, за да затвърдят позициите си на важни играчи в нова Либия пред властите в Триполи.

Международният наказателен съд в Хага е изправен пред ключов тест във връзка със Сейф ал Ислам, отбелязва още вестникът. Преходното правителство на Либия в миналото обещаваше, че ще предаде сина на Кадафи на съдебната институция. Но сега то е изложено на вътрешен натиск да организира процес в Либия и както изглежда започва да отстъпва. 

Британският вестник "Гардиън" пише, че едно от исканията на хората, държащи Сейф ал Ислам в ръцете си, е процесът срещу него да се води не в Триполи, а в Зинтан. Това обаче изглежда доста трудно. Съдът в Зинтан не е оборудван както трябва, за да се водят там международни дела за военни престъпления. Разрушенията в града са големи. Няма хотел. Телефоните работят, но интернетът е много бавен.

Един процес срещу Сейф ал Ислам в  Зинтан ще наложи всички, които ще участват в него - адвокати, журналисти, свидетели, съдии и прочие, да се придвижват два дни от Триполи до града, допълва изданието.

Вестник "Дейли телеграф" съобщава, че на път за Зинтан в самолета Сейф ал Ислам е говорил малко. В машината имало и журналист на Ройтерс. Когато самолетът кацнал, на летището в Зинтан се появило ликуващо множество, а Сейф ал Ислам отказал да слезе, уплашен, че ще го сполети същата съдба като баща му, който след като беше заловен от революционните бойци, беше бит и после убит.

"Оставам тук. Те ще изпразнят оръжията си в мен в секундата, в която сляза от самолета", казал Сейф ал Ислам на хората, намиращи се около него, сред които били мъжете, които го заловили и сътрудниците му, с които бил заловен. Тези думи успял да дочуе репортерът на Ройтерс.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Патилан

преди 12 години

USA - глобалният терорист!!! Безспорен факт е че Съединените Американски Щати диктуват развитието на събитията в т.нар. "горещи точки" по целия свят. Какво става в страните в които се намесва САЩ. Страните са напълно съсипани до състояние на хуманитарна катастрофа. Повече от очевидно е, че ако има световен агресор и империя на злото то това може да бъде единствено САЩ. Ако САЩ беше човек определението за него щеше да е само едно - патологичен престъпник. Жертвите само от Виетнамската война на САЩ са около 6.5-7 милиона над (4 милиона цивилни! включвайки 600.000 камбоджанци) (9). Корейската война - 3.6 милиона. Ембаргото срещу Ирак след войната в залива 1 милион. Още един милион иракчани в настоящата война в Ирак. Броя на жертвите на НАТО в Афганистан е неясен. Сухарто антикомунист, подкрепян и въоръжаван от САЩ и запада 2 милиона. Да оставим настрана, че жертвите на втората световна война също следва да се припишат на капитализма. Както ще покажа в следващ текст капитализма, расизма, национализма и крайната му форма фашизма имат обща етична основа неравеството на хората, която е противоположна на социалистическата и комунистическата етика. Това добавя около 60 милиона жертви на сметката на капитализма. Жертвите на поддържаните от САЩ и запада хунти в Латинска Америка са около половин милион. Атомните бомби в Хирошима и Нагасаки съвсем безсмислено употребени 400 000 жертви. Като теглим чертата се получава 14-15 милиона жертви на капитализма от Втората световна война насам като жертвите на последната не са включени! За какво се бори САЩ сега? Измисля си врагове за да води агресивни завоевателни войни с цел грабеж на природни ресурси! Отчитайки всички тези неща следва да заключим, че определението Империя на злото подхожда много на САЩ, даже бихме могли да разширим понятието до цивилизация на злото.

34

Анонимен

преди 12 години

Евала на Сейф и великия му баща че не напуснаха родината си! Защото са вярвали че духа на зеления либйиски орел е жив, и един ден ще раздаде възмездие за жалките плъхове!!

33

Анонимен

преди 12 години

anonimnia13- zasto postoianno se vpisva v komentarite sled kato ne e zapoznat s jivota na Libya.Tuk horata mizeruvat a za novorodena dete se plastashe po 1 dolar na mesec.Po zle i ot B-A

fallback