Заловеният Сейф ал Ислам Снимка: Reuters

Четирима убити, един арестуван, петима избягали и един възкръснал измежду мъртвите - такава е съдбата на доскорошния либийски лидер Муамар Кадафи и на най-близките му роднини - съпругата и децата му, отбелязва Асошиейтед прес.

Агенцията припомня какво се случи с полковника и неговото семейство през месеците нa революцията в Либия. Муамар Кадафи беше заловен в родния си град Сирт от опозиционните сили при опит да избяга. Първоначално либийски представители казаха, че той е загинал при престрелка между опозиционните сили и привържениците му. Но видео кадри, качени в интернет, показаха, че след като е бил открит в канализационна крайпътна тръба, Кадафи е бил бит, станал е обект на подигравки и на издевателства. Това породи въпроси как е умрял либийският диктатор, който 42 години беше на власт. Тялото му беше изложено на показ в Мисурата, а после беше погребано на тайно място. 

34-годишният Мутасим Кадафи беше съветник по националната сигурност на режима. Той беше застрелян, след като беше открит заедно с баща си в Сирт. Тялото му също беше изложено на показ редом с това на полковника. Бивш бодигард на Кадафи каза, че Мутасим и Муамар са пристигнали в Сирт след бягството си от Триполи, когато столицата падна в ръцете на революционерите през август. Мутасим до последно оглавявал лоялните на Кадафи сили в обсадения Сирт. 

През месеците на революцията 28-годишният Хамис Кадафи "почина поне три пъти". Най-накрая преданата на режима сирийска телевизия Ар Рай потвърди кончината му през август, когато той загина в сражение. Военни представители смятат, че тялото му е погребано в Бани Уалид, който до последно беше бастион на режима. Хамис беше началник на елитната 32-ра бригада, натоварвана със специални операции. По време на американските бомбардировки по Триполи през 1986 г. Хамис беше ранен. Преди да избухне бунтът, Хамис беше в Испания, където подготвяше магистратура по бизнес администрация. Той беше изгонен оттам заради ролята му в атаки срещу либийски противници на Кадафи в месеците, предшествали свалянето на режима. 

Сейф ал Араб, известен още като плейбоя в клана Кадафи, беше убит на 29-годишна възраст при удар на НАТО по Триполи на 30 април. Сейф ал Араб загина заедно с трима внуци на Муамар Кадафи. Той беше бизнесмен, живял известно време в Германия, където беше разследван, но не и обвинен за незаконно притежаване на оръжия. 

Сейф ал Ислам беше заловен вчера в южната част на Либия. Завършилият британски университети 39-годишен втори син на Кадафи сега се намира в планинския град Зинтан в очакване на процес срещу него. Той е издирван и от МНС в Хага. Либийските власти обещават за Сейф ал Ислам, дълго време смятан за наследник на баща си, справедлив процес и хуманно отношение. 

33-годишният Ханибал Кадафи успя да избяга в Алжир заедно с майка си, сестра си и други членове на семейството. През 2008 г. той и бременната му съпруга бяха задържани за кратко в Женева, заради посегателство над двама прислужници. Това породи дипломатически скандал и стана повод за обтягане на отношенията между Берн и Триполи. Либия дори прекрати петролните доставки за европейската страна. През 2005 г. парижки съд обвини и осъди на четири години условно и малка глоба Ханибал за побой над бременната му половинка в парижки хотел. 

38-годишният Саади Кадафи, бивш футболист, в момента се намира в Нигер, а либийските власти го издирват за незаконно присвояване на либийска собственост. Това престъпление той е извършил, когато е бил начело на футболната федерация на Либия. Саади беше играч в няколко първодивизионни клубове в Италия. Той имаше и бизнес отношения с италианския отбор "Ювентус", като един от либийските правителствени фондове държеше контрола върху акциите на тима. По данни на Интерпол Саади е бил начело на отряд, който е издевателствал над цивилни в Либия. Преди броени дни в Либия започна разследване на смъртта на известния футболист и треньор Башир ар Риани, убит преди 6 години по заповед на Саади. Мохамед Кадафи, който е на 41 години, избяга с други членове на семейството в Алжир. Той е единственото дете от брака на Муамар Кадафи с първата му жена Фатиха. Мохамед беше шеф на либийския Олимпийски комитет и играеше роля в телекомуникационния сектор на страната.

Когато опозицията превзе Триполи, опозиционни бойци го арестуваха и оставиха под домашен арест, но той успя да избяга. 35-годишната Айша Кадафи, дъщерята на Муамар Кадафи, също е в Алжир, като малко след бягството си там тя роди момиче. Твърди се, че едно от децата й и съпругът й са загинали в бунта. Айша помагаше за защитата на Саддам Хюсеин по време на процеса, който приключи със смъртна присъда за иракския диктатор. През 2000 г. по време на визита в Лондон Айша неочаквано възхвали ИРА на мястото за импровизирани речи в Хайд парк.

Щерката на Кадафи беше посланик на добра воля на Програмата за развитие на ООН, но организацията прекрати сътрудничеството си с нея, когато Кадафи започна да потушава със сила протестите. Сафия Кадафи е втората съпруга на полковника. Тя се запознала с него, когато била тийнейджърка и учела за медицинска сестра. Кадафи се развел с първата си жена и се оженил за нея. Двойката има шест сина и една дъщеря и осинови още две деца. Сафия успя да избяга в Алжир с двама от синовете на Кадафи и с Айша. Хана Кадафи е едно от осиновените деца на Кадафи и втората му жена. Либийският лидер твърдеше, че тя е загинала още като дете при американския въздушен удар по резиденцията му в Триполи.

Ударът беше в отговор на организираното от Либия бомбено нападение по берлинска дискотека, при което загинаха двама американски военни. По онова време Кадафи показа снимка на умряло бебе и каза, че това е Хана. Но либийските бунтовници, които превзеха резиденцията на Кадафи през август, откриха там стая, в която имаше свидетелство за раждане на името на Хана и снимки на млада жена, на обратната страна на които пишеше отново Хана - индикация, че момичето е живо. Според представители на болница в Триполи Хана работела като хирург. Къде се намира тя сега, никой не знае.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase