Снимка: Reuters

Съветът за сигурност на ООН проведе тази нощ извънредно заседание, посветено на репресиите срещу опозицията в Сирия, съобщиха Франс прес и Ройтерс. Заседанието, което приключи без конкретни резултати, беше свикано по настояване на Германия,

след като правозащитни организации оповестиха, че сирийски войници са убили над 80 души в неделя при щурм срещу град Хама, за да смажат антиправителствените протести.

По време на срещата при закрити врата 15-те страни членки на Съвета за сигурност бяха информиран за последните събития в Сирия от Оскар Фернандес Таранко, заместник-началник на политическия отдел на ООН.

Великобритания, Франция, Германия и Португалия, подкрепяни от САЩ, настояват за приемане на резолюция, осъждаща кървавите репресии срещу демонстрантите в Сирия. Очаква се документът отново да бъде обсъден днес. Дипломати посочиха, че е по-вероятно Съветът за сигурност да приеме обикновена декларация, с незадължителен характер.

Китай и Русия - две от петте постоянни членки на Съвета за сигурност, вече заплашиха, че ще наложат вето на евентуален проект за резолюция. Двете страни са подкрепяни от Бразилия, Индия и Южна Африка.

Дипломати отбелязаха, че всички страни са изразили по време на дискусиите тревога относно репресиите в Сирия и че идеята за действие от страна на Съвета за сигурност се възприема от все повече негови членове.

Проекторезолюция, изработена от западноевропейските страни, беше раздадена на членовете на Съвета за сигурност преди два месеца, но все още не са предприети никакви действия поради съпротивата на Китай и на Русия, припомня АФП.

Още по темата

Преди вчерашното заседание държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън призова противниците на резолюцията да преразгледат позициите си. В комюнике, разпространено във Вашингтон, Хилари Клинтън призова също "международната общност да се обедини зад сирийския народ в този критичен момент".

Противниците на резолюция за Сирия се опасяват, че дори едно просто осъждане може да стане първата крачка към военна интервенция на Запада в Сирия, както се случи в Либия през март, отбелязва Ройтерс.

Западен дипломат обясни след заседанието, че европейските страни са внесли промени в първоначалния си проект за резолюция.

В документа се отправя призив към сирийския режим да прекрати насилието, настоява се ООН да получи достъп до градовете, в които се провеждат демонстрации, както и да започне разследване на нарушенията на човешките права.

 

(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase