Град Хама, Сирия. Снимка: Reuters

Европейският съюз ще засили санкциите срещу режима на сирийския президент Башар Асад след операцията на сирийската армия в град Хама, при която само вчера загинаха близо 100 души, предаде Франс прес, като цитира европейски дипломатически източници.

Новите санкции срещу сирийския режим ще влязат в сила незабавно, посочи и говорител на дипломат номер едно Катрин Ащън.

Пет нови имена на приближени на сирийския президент ще бъдат включени утре в списъка на сирийците, които нямат право на европейски визи и чиито авоари бяха замразени.

ЕС вече прие три пакета санкции срещу Дамаск. Те са насочени срещу лидерите на режима, в това число и самия президент, както и срещу фирми, свързани с властта. Някои от санкциите визираха и ръководители на Корпуса на гвардейците на ислямската революция на Иран, обвинени, че подпомагат режима на Башар Асад да потуши протестите.

При операцията на сирийската армия в Хама и други градове, обхванати от протестите и от бунта срещу Башар Асад, само вчера загинаха 139 души, посочва Франс прес, като се позовава на сирийски правозащитници.

Хама е сцена на големи протести срещу режима и е символ на борбата срещу сирийския режим след кървавата репресия през 1982 г. на бунт, организиран от Мюсюлманските братя. Смята се, че тогава са загинали 20 000 души.

Още по темата

Същевременно генералният секретар на НАТО Андерс фог Расмусен заяви в интервю за френския в. "Миди либр", че няма необходимите условия за интервенция на многонационалните сили в Сирия. Той направи паралел с Либия и припомни, че в северната африканска страна НАТО води операция, основаваща се на ясен мандат на ООН и ползваща се с подкрепата на страните от региона.

По отношение на Сирия тези две условия не са изпълнени, каза генералният секретар.


(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase