Снимка: Булфото

Италианската енергийна компания Enel постигна споразумение за продажба на българската ТЕЦ „Марица изток-3“ на американския инвестиционен фонд Contour Global. От Enel потвърдиха новината за Investor.bg.

Сумата на сделката за целия дял на италианската компания в българската топлоелектрическа централа, който е 73 на сто, е 230 милиона евро. Миноритарният дял в централата е на Националната електрическа компания (НЕК).

Споразумението ще има положителен ефект върху задълженията на италианската компания, възлизащи на 450 милиона евро за изминалата финансова година, коментира представител на Enel.

Договарянето на детайлите по сделката е предвидено да приключи до юли 2011 г. и е свързано с получаването на необходимите разрешителни от страна на компетентните власти.

В средата на януари стана ясно, че Enel преговаря с щатския инвестиционен фонд Contour Global за продажбата на мажоритарния си дял в комплекса Марица Изток 3.

Малко по-рано се появи и информация, че италианската компания води преговори за въпросния дял с руската компания „Интер РАО“.

Вижте още новини от икономика и политика
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase