Снимка: БГНЕС

В България на всеки десет минути един човек получава инсулт, каза доц. Росен Калпачки, началник на Клиниката по нервни болести в столичната болница „Св.Анна“ по време на дискусия „Инсултът-поглед в черната кутия“.

Инсултът е най-масовата причина за смърт в света, а всяка година в Европа 800 хиляди души получават инсулт, посочи той, цитиран от БТА.

В страната ни през 2023 г. близо 50 хиляди души са получили инсулт, като над 5500 от тях са починали още в болницата, посочи още лекарят. По думите му големият проблем се крие в изписаните живи пациенти, тъй като в рамките на една година поне още половината от преживелите инсулт умират.

Инсултът е лечим, добави доц. Калпачки и припомни, че в страната ни терапията е безплатна. При съмнение за инсулт трябва да се действа бързо, основният „коз“ е спешността, тъй като при поява на инсулт пациентът разбира последен или ако разбира, няма как да съобщи на околните, допълни доц. Калпачки. Симптомите на инсулта са увисване на единия ъгъл на устата, изтръпване или слабост в едната или в двете ръце, нарушение в говора. Огромна е ролята на здравите хора около получилия инсулт, добави той.

Съвременно лечение на инсулт се извършва в около 50 звена в България, което е напълно достатъчно, но дори да приемем, че са разпределени добре, повече от половината от тях правят по-малко от 10 тромболизи на година, посочи още той. Нищо ново по-добро от тромболизата все още не е открито, добави доц. Калпачки.  По думите му, ако не се приложи тромболиза, около 65% от прекаралите инсулт, остават инвалиди.  

Национален план за борба с инсулта в България все още липсва, въпреки че преди три години страната ни изрази солидарността си с Европейския план за борба с инсулта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase