Вляво – 2005 г.: Магомед Евлоев започва да учи в техникума; вдясно – 2011 г.: главата на камикадзето след взрива на Домодедово. Снимка: Life News

Бомбата на летище Домодедово в Москва е била взривена от 20-годишния Магомед Евлоев от Ингушетия.

Чрез дактилоскопична експертиза и ДНК анализ следователите са установили самоличността на терориста самоубиец.

Говорителят на Следствения комитет на Русия Владимир Маркин не потвърди, но и не опроверга тази информация.

36 човешки живота лежат на съвестта на Магомед Евлоев, студент от Ингушетия, попаднал под влиянието на вербовчици от бандитските групи в Северен Кавказ.

Длан и обгорената му глава – това е всичко, останало от 20-годишния жител на село Али Юрт, след като той се самовзриви в залата за пристигащи на международния терминал на летище Домодедово.

Отивайки в селото, в което се е родил терористът-камикадзе, репортерите на Life News се постарали да възстановят събитията, довели до кървавата трагедия от 24 януари.

Още по темата

Магомед Евлоев напуснал дома си в началото на септември 2010 г. Младежът съобщил на родителите си, че отива да работи в Краснодарския край.

Оттогава 73-годишният баща на Магомед Мухажир и 54-годишната му майка Роза не са получила абсолютно никакви вести от сина си.

В местното основно училище той не се отличавал с нищо, имал среден успех. След това семейството му го пратило да учи в техникум.

Момчето учило три години за счетоводител, но накрая бил отписан заради слаб успех и се оказал единственият, който не завършил техникума с випуска си.

През ноември 2009 г. Евлоев влиза в армията, но се връща от армейската част във Владивосток след три месеца. Момчето казало на родителите си, че го е освободила комисията заради здравословното му състояние.

„Оттогава нито учеше, нито работеше, седеше си в къщи. Беше незабележим, никакви правонарушения“, казва местният милиционер.

Директорът на руската Федерална служба за сигурност Александър Бортников официално заяви, че името на терориста-самоубиец е известно.

„Той е на 20 години, жител е на една от републиките в Северен Кавказ. През август миналата година е влязъл в една от бандите“, каза Бортников.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase