Снимка: БГНЕС
fallback

Днес в Москва ще се състои международна конференция на държавните и правителствените глави във връзка с осигуряването на доставките на руски газ за европейските потребители, предаде Интерфакс.

Руският президент Дмитрий Медведев е поканил на срещата в Кремъл ръководителите на всички страни, които получават газ от Русия или са негови транзитьори, а също така и представители на Европейската комисия.

Медведев излезе с инициативата за тази извънредна среща, имаща за цел да "реши проблема с газовия глад” в Европа, преди два дни по време на разговорите си с премиерите на България, Молдова и Словакия – страни, които се сблъскаха с острия недостиг на руски газ, който Украйна отказва да пропусне през своята газопреносна мрежа.

Киев обяснява отказа с преориентация на газовите потоци, което ще остави без газ редица региони в самата Украйна. Руският президент заяви, че "цел на конференцията е неотложното решаване на днешната конфликтна ситуация, недопускането на подобни проблеми в бъдеще и създаването на защитна система срещу неправомерни опити да се блокират енергийни ресурси”.

Както отбеляза Дмитрий Медведев, "ние не трябва да се превръщаме в заложници на политическата ситуация, създаваща се в други страни”. Руският президент също така предложи да се обсъдят на срещата и редица конкретни технологични решения, които биха позволили да се възобнови транзита на руски газ през Украйна, а последната да се разплати за получения по-рано газ.

Москва предложи на Европа да си разделят "транзитните рискове” и да създадат Международен консорциум на европейските страни, който би купил от "Газпром” и би предоставил на Украйна необходимото количество технологичен газ, позволяващо да се осигури работоспособността на украинската газопреносна мрежа.
 

Всичко за кризата с газа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

преди 15 години

Очевидна така нареченото и доминирано от Ковачки движение НАПРЕД ще върне България НАЗАД във времето от преди 01.01.2007, вероятно това е единствената цел на това "движение".

25

преди 15 години

добре само че руснаците нямат бригадни генерали.Имат армейски генерал каквито имахме ние навремето

24

плагиат

преди 15 години

копирах от друг сайт: Новите чинове в Червеното армия: "Вместо Майор - Кранист 3 ранг.Вместо Подполковник - Кранист 2 ранг.Вместо Полковник - Кранист 1 ранг.Вместо Бригаден генерал - Помпен генерал.Вместо Генерал майор - Генерал станция.Вместо Генерал-лейтенант - Газопреносен генерал.Вместо Генерал - зам. директор Газпром.Вместо Маршал - директор Газпром.Точният превод се очаква от специалисти по международните отношения."Моля автора да ми прости, но е чудесна находка - нека и другите го прочетат.

fallback