Снимка: БГНЕС
fallback

Русия възобнови доставките на газ за Европа, след като бе постигнато споразумение за мониторинг на транзита на руско синьо гориво между Украйна и Русия с посредничеството на ЕС, съобщи руският газов монополист "Газпром", цитиран от ДПА.

В 9,46 ч. българско време газът е преминал границата на Руската федерация.

В "Булгаргаз" е получено потвърждение от Балканския диспечерски център, че в станцията "Суджа" на руско-украинската граница е започнало подаването на руски газ.

Подаваното количество е 3 млн. куб. метра в час. Количествата се насочват в южното направление на газопреносната мрежа, тоест за Балканския полуостров.

Дежурните екипи на "Овергаз" на пункта в Исакча, Румъния, на границата с Украйна, изчислиха, че до 17-20 часа газът ще е в България, ако няма технологични пречки.

Синьото гориво се движи в тръбата с максимална скорост от 90 километра в час. Разпределителната мрежа на "Овергаз" е в пълна изправност и скоро ще заработи с пълния си капацитет.

"Укртрансгаз" е получил факс от „Газпром“ за началото на пробното транспортиране на газ от 10,00 ч. московско (9,00 ч. българско) време, заявиха за ИТАР-ТАСС от компанията.

"Това е само част от необходимия обем, пробна доставка", съобщиха оттам.

"Газпром" е подал заявка до „Нафтогаз Украйна“ за транзита през газопреносната мрежа на страната на 76 милиона куб. м газ денонощно през газоизмервателната станция „Суджа“, Курска област, заяви за Интерфакс източник от украинското правителство.

"Заявката е пристигнала в 2,00 ч. през нощта“, каза той.

Източникът добави, че за момента не разполага с информация закъде „Газпром“ моли да се транспортира този газ, но припомни, че руският монополист е заявил намерение да бъде транспортиран през технологично най-сложния в днешната ситуация маршрут до станцията "Орловка“ в Одеска област.

„Съгласен съм, започвайте работа. Действайте“, каза Путин.

В същото време "Газпром" заплаши да спре доставките, ако Украйна продължи да краде газ за технологични нужди.

Кризата с газа

Още по темата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

59

boristodorov56

преди 15 години

ИМА ЛИ ГАЗ БЕ, ИЗКУКУРИГАЛ БЕЗИМЕННИК та искаш 1000 лв.АКО СМЯТАШ, ЧЕ ЕДИНСТВЕНАТА МИ ГРИЖА Е ДА СЕ НАДПРИКАЗВАМ С ИЗТРЯСКАЛИ КУКУРИГАЛНИЦИ - ЛЪЖЕШ СЕ!и НИКАКЪВ НИК НЕ СЪМ ОТКРАДНАЛ И НЕ ПИША ЗА ДА ТЕ ИМИТИРАМ -- ВИЖДАШ - boristodorov56 - е където му е мястото.Не ме карай да се срамувам - имитирал съм те - луд ли или що?

58

преди 15 години

Всички са маскари!

57

kyky

преди 15 години

продължавам да чакам 1000 лева, които ти така щедро кръсти bgH, защото загуби баса си с мен.и бъди така добър да не пишеш с моя ник, мен ми е забавно, ама някои *** взеха да се притесняват и току виж отишли при софиянски....

fallback