Снимка: Istock

Нарът е сред плодовете, които са част от нашето есенно-зимно меню. Те са чудесна добавка към фрешове, салати, ястия, сосове. Освен зърната на нара, за полезни се смятат и корите му, които могат да бъдат намерени в сушен вид, за приготвянето на чай. Смята се, че консумацията на нар се грижи за нашето дентално здраве, облекчава болното гърло, подсилва имунитета.

Вижте още няколко добри причини да го добавите към менюто си.

Намалява риска от ракови заболявания

Зърната и кората на нара са богати на флавоноиди и танини, които са антиоксидантни съединения, срещащи се в много плодове и зеленчуци. Те могат да помогнат за предотвратяване на много видове рак, като рак на простатата, белия дроб, кожата и гърдата, сочат западни изследвания.

Намаляване на риска от болестта на Алцхаймер

Семената и кората на наровете имат антиоксидантни и противовъзпалителни съединения, които помагат да се управлява функцията на невроните. Този ефект може да подобри паметта и да предотврати развитието на алцхаймер, смятат учени. Това свойство е особено характерно за корите от нар, които съдържат 10 пъти повече антиоксиданти в сравнение с пулпата.

Намалява риска от сърдечни заболявания

Сокът от нар е богат на съединения с противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които повишават HDL холестерола, наричан още „добър“ холестерол. Това може да бъде ключов фактор за предотвратяване на сърдечни заболявания, като аритмия и атеросклероза. Сокът от нар също може да помогне за намаляване на нивата на триглицеридите.

Източник: Нарът балансира кръвното налягане и намалява риска от рак 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase