Снимка: Istock

Менструалният цикъл на жените е феномен, който протича с бурни промени в тялото. По време на цикъл се случват различни изменения в редица процеси, които предизвикват косвени проявления. По време на целия менструален цикъл от ден първи до настъпването на кървенето хормоналният статус се променя непрестанно, което води след себе си поредица от различни промени в тялото. С настъпването на цикъла се случват някои от най-бурните и понякога странни промени, които предизвикват дискомфорт. На пръв поглед изглежда сякаш тези оплаквания и неудобства нямат никаква пряка връзка с цикъла, но всъщност именно той е в основата на появата им.

Как се променя тялото по време на цикъл?

Непоносимост към болка

С идването на цикъла раздразнителността се увеличава. Възможно е да станете по-нервни и да имате понижена търпимост към болката. С промените в хормоналните нива често се появяват главоболие, болки и в мускулите, спазми, крампи в крайниците и коремната област, болки в кръста. По време на цикъл тези болезнени усещания могат да ви се струват по-силни, отколкото в който и да е друг период.

Нервност

По време на цикъл е много вероятно да изпитвате повишена раздразнителност и нервност. Възможно е да имате резки промени в настроението, да избухвате лесно, да плачете, да изпитвате тревожност, безнадеждност, минорно настроение. Всичко това отново е продиктувано от рязката промяна в хормоналните нива с настъпването на цикъла. След преминаването му стойностите на хормоните се нормализират и тези усещания отминават.

Източник: Как се променя тялото по време на цикъл? 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase