Снимка: Istock

Без съмнения силовите упражнения се препоръчват от експертите. Те ще ви помогнат не само да бъдете във форма, но и да се чувствате по-млади и по-жизнени. Ако сте нови в силовите тренировки и не знаете откъде да започнете, първо обърнете внимание на безопасността. Как да тренирате правилно и без болка?

Дръжте гърба си изправен, докато правите клякания или мъртва тяга

Ако правите силово упражнение с тежести като клек или мъртва тяга, дръжте гърба си изправен, за да избегнете наранявания. Наведете се, като издърпате бедрата си назад, а не като извиете гърба си. Използвайте този принцип винаги, когато вдигате тежести. Направете няколко клякания в огледало и гледайте как се движи гърбът ви.

Дръжте го огънат в естествената му извивка и не се навеждайте. Използвайте това като референтна позиция за вдигане на тежести.

Използвайте лег преса, за да изградите безопасно мускулите на краката

Ако искате да оформите краката си с по-малък риск от нараняване, машината за лег преса е най-добрият вариант. Започнете, като използвате уреда без тежест върху него, за да видите как го усещате. След това бавно добавяйте тегло, като същевременно се чувствате комфортно. Избягвайте да разгъвате напълно коленете си, за да не натоварвате ставите си.

Не забравяйте да поставите предпазната лента на удобна височина. Уредите за лег преса имат вградени щанги, които спират падането на тежестта след определена точка. Ако настройката по подразбиране е твърде ниска за вас, коригирайте я по-високо.

Източник: 7 трика да тренирате с тежести безопасно 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase