Снимка: Istock

Все по-често се говори за режими за хранене, които включват храни с нисък гликемичен индекс. Този тип храни са подходящи както за хора, които искат да отслабнат, така и за хора с диабет. Диетата с храни с нисък до среден гликемичен индекс се състои в това, че ограничава приема на прости и рафинирани въглехидрати и захари. Това може да помогне едновременно в контрола на кръвната захар и теглото.

Нискогликемичният режим на хранене е препоръчван на страдащи от диабет, затлъстяване, предиабет, инсулинова резистентност, болести на кръвоносната система.

Вижте кои групи храни са с нисък гликемичен индекс.

Храни, богати на протеин

Пиле, говеждо, риба и яйца са от храните с много нисък, почти нулев гликемичен индекс, което ги прави много подходящи за хора с проблемно тегло или с диабет.

Богатите на протеини храни забавят храносмилателните процеси, което допринася да се чувстваме по-сити. Освен това този тип храни забавят усвояването на захар в кръвта, което е важно за хората с диабет.

Зеленчуци

Зеле, гъби, лук, броколи, маруля са сред храните, които са бедни на въглехидрати и богати на фибри. Също както протеините, фрибрите забавят храносмилането и абсорбирането на захар в кръвоносната система. Това ги прави много подходящи за режима на хранене на хора с диабет или пък с наднормено тегло, с проблеми със сърдечносъдовата система също.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase