Снимка: БГНЕС
fallback

В СРЗИ ще се извършват имунизации на деца срещу морбили, паротит и рубеола. От сайта на инспекцията става ясно, зе имунизациите ще се извършват в делничните дни между  8:30 и 12:00 ч. и между 12:30 и 17:00 ч. в имунизационния кабинет на СРЗИ.

Инициативата е насочена към деца без личен лекар с пропуснати имунизации и реимунизации с ваксина срещу морбили, паротит и рубеола, уточниха от СРЗИ.

Над 12 хиляди деца са с нередовен имунизационен статус срещу морбили, съобщиха на сайта на кампанията „Плюс мен“, инициирана от Министерството на здравеопазването. Данните са за 2023 г., когато обхватът на ваксинирани с първи прием срещу морбили е 91,6%, а с втори прием – 87,4%, допълниха от „Плюс мен“. Заболяването може да бъде елиминирано чрез ваксинация, но за целта е необходимо да бъде постигнато над 95% ваксинално покритие на подлежащите.

От началото на годината в страната ни има само един регистриран случай на морбили, казват от Националния център по заразни и паразитни болести. За същия период на миналата година не са съобщени случаи на заболяването. В края на миналата година главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев предупреди, че има риск от разпространение на болестта в България заради непълен имунизационен обхват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Напълно НеВаксиниран

преди 1 месец

нас Нормалните Ора, тва Кво ни Интересува?! тия с Фазер Бустерите да му мислят, а Принцеса Кейт вече 5 месеца - никой не я е виждал, но уж била още жива!!

4

Анонимен

преди 1 месец

Това е единственият сайт зациклил с реклама на ваксини, още от времето на ковида :)

3

Анонимен

преди 1 месец

Верно ли бе....хи хи хи

fallback