Снимка: Pixabay/cattalin

Жените, които спазват стриктно средиземноморска диета, живеят много по-дълго от тези, които не го правят. Това показва ново мащабно проучване, проведено в продължение на 25 години, пише Си Ен Ен.

"За жените, които се интересуват от дълголетието, нашето проучване показва, че спазването на средиземноморския модел на хранене може да доведе до намаляване на риска от смърт с около една четвърт за повече от 25 години. Това е от полза както за смъртността от рак, така и за сърдечносъдовата смъртност“, казва в имейл старшият автор на проучването д-р Самия Мора, кардиолог в Brigham and Women's Hospital и професор по медицина в Harvard Medical School в Бостън.

Средиземноморската диета се характеризира с проста, растителна кухня, като голяма част от всяко хранене е съсредоточена върху плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, боб и семена, малко ядки и силен акцент върху зехтина. Мазнини, различни от зехтин, като масло, се консумират рядко, ако изобщо се консумират, а захарта и рафинираните храни трябва да се избягват.

Червеното месо се използва пестеливо, обикновено само за овкусяване на ястията. Насърчава се консумацията на здравословна, мазна риба, която съдържа омега-3 мастни киселини. Яйцата, млечните продукти и птиците се консумират в много по-малки порции, отколкото при традиционната западна диета.

"В това проучване придържането към средиземноморската диета е показател за качеството на храненето. Тези, които са се придържали най-стриктно, са консумирали повече бобови растения, повече зеленчуци, повече плодове, по-малко месо и по-малко преработени меса“, обясни д-р Дейвид Кац, специалист по превантивна медицина и медицина на начина на живот.

Въпреки че проучването е наблюдателно и поради това не може да покаже пряка причина и ефект, "откритието напълно съответства на много други излседвания на известната сега здравословна средиземноморска диета“, казва Кац.

Можем спокойно да заключим, че висококачествената диета наистина е "причинила“ по-нисък риск от смърт, добавя той.

Защо е важно да се изучават жените

Средиземноморската диета има дълъг списък с научни похвали: тя може да намали риска от рак на гърдата, деменция, депресия, диабет, висок холестерол и загуба на паметта. Спазването на диетата може да доведе и до по-здрави кости, по-здраво сърце и по-дълъг живот. Режимът е полезен и за здравословно намаляване на теглото.

Във всички тези данни обаче има малко подробности за конкретните начини, по които средиземноморската диета може да повлияе на жените, особено в дългосрочен план.

Мозъкът на жената работи на молекулярно ниво по различен начин от този на мъжа. Размерът на женското сърце може да се различава от този на мъжкото и жените имат съвсем различни симптоми на сърдечен удар от мъжете.

Жените метаболизират алкохола и лекарствата по различен начин. А менопаузата създава цял клас рискове за здравето, специфични за жените.

Всяка хапка е от значение

В новото проучване, публикувано в петък в списание JAMA Network Open, изследователите са попитали 25 315 здрави жени, участващи в изследването "Женско здраве“, за начина им на хранене и са взели кръв и други биомаркери между 1993 и 1996 г. Тези жени са прегледани отново между 2018 и 2023 г.

Проучването установява, че стриктното спазване на средиземноморската диета не само намалява риска от ранна смърт с 23%, но и намалява риска от смърт от рак със 17% и смърт от сърдечносъдови заболявания с 20%.

Проучването обаче коригира изкривяванията, като разглежда всички "ключови характеристики на "истинската“ средиземноморска диета и по този начин изключва този вид погрешно представяне“, каза Кац.

Искате да започнете да спазвате средиземноморската диета?

Според експертите не е трудно да въведете средиземноморския стил на хранене в живота си. Започнете с добавянето на повече зеленчуци и бобови растения към всяко хранене и използвайте всички видове и цветове, за да получите най-широк спектър от хранителни вещества, фитохимикали и фибри. Гответе ги, печете ги или ги гарнирайте с билки и малко зехтин екстра върджин.

Добавяйте пълнозърнести храни и плодове към всяко хранене, но използвайте ядките и семената като гарнитура или малка закуска поради по-високото им съдържание на калории и мазнини.

Намалете значително употребата на червено месо. Вместо това заложете на рибата и другите морски дарове, които често се консумират поне два пъти седмично. Набавяйте си колкото се може повече протеини от боб и други бобови растения. Започнете с едно бобово ястие седмично, след това добавете две и оттам нататък изградете своите безмесни ястия.

Смесвайте сирене и кисело мляко ежедневно до седмично в умерени порции. Пилешкото, свинското месо и яйцата са подходящи в отделни случаи. Запазете сладкишите за специални случаи и задоволете желанието си за сладко с пресни и замразени плодове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase