Снимка: Istock

Всички знаем колко калорично и вредно е бялото брашно и респективно – белият хляб – и как почти няма диета, която да насърчава консумацията му. За разлика от тях обаче някой други разновидности се славят не само с хранителните си, но и със здравословните си стойности. Хлябът с квас е доста популярен и на пазара се появиха много производители и пекарни, които го предлагат. Но защо да изберем именно него? Ето и няколко причини:

Той е добър вариант за хората с чувствителност към глутен

По-дългото време за приготвяне на хляб с квас означава, че голяма част от протеиновия глутен се разгражда на аминокиселини, преди да го консумирате. Обстойното разточване, месене и други стъпки на приготвяне означава, че е по-лесно за ядене и смилане, особено ако имате лека чувствителност към глутен.

Хлябът с квас е богат на полезни бактерии

Лактобацилус е вид бактерия, открита в хляба с квас. Тя е в по-голямо количество, в сравнение с другите видове хляб и води до по-високи нива на млечна киселина. Това е важно, защото означава, че така има по-малко място за фитинова киселина, която може да бъде потенциално опасна. По-големите количества млечна киселина също водят до по-лесно храносмилане и възможност за усвояване на повече минерали.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase