Снимка: Pixabay

Важното в промените и много същественото за профилактичните прегледи не е само профилактиката, а възможността да се увеличи достъпа до Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), за откриването на по-тежките заболявания в ранен стадий. Това коментира пред БНР д-р Гергана Николова от БЛС. Тя обясни, че досега пациентът се изпращаше при специалист, той пише молба до НЗОК, одобряват, връщат и тогава се назначава образното изследване. Понякога се е налагало да бъдат хоспитализирани пациенти, за да се направи това изследване.

Всички промени и допълнения за изследвания и профилактични прегледи ще влязат в анекс към рамковия договор на Касата и БЛС. Д-р Николова и нейни колеги са получили мандат от Събора на БЛС да подпишат този анекс, но "още нямаме дата". Гарант е министърът на здравеопазването, допълни д-р Николова.

"Сега получихме зелена светлина и специалистите в доболничната помощ да могат да назначават ЯМР,  без да се прави това запитване. Преди пациентите чакаха по 3 – 4 седмици да получат въпросното направление. Смятам това за много голяма стъпка напред за изнасяне на дейностите от болничната в доболничната помощ. Защото преди се налагаше пациентите да се хоспитализрат за това изследване", обясни д-р Николова.

Тя призова пациентите да извършват всяка година профилактичните си прегледи.

Жените от 40 до 50 години ще могат на всеки 2 години да правят ехография на млечна жлеза, от 45 до 69 мамография на млечна жлеза на 2 години, а при тези с риск - всяка година, сега вече и жените над 69 имат право на профилактичен преглед веднъж на 3 години. "Това е сериозна крачка напред към скрининга на рака на гърдата", оцени д-р Николова.

Тя напомни, че вече на всеки 5 години към "годишните профилактични прегледи" ще се провежда изследване за хепатит Б и С, "инфекции, които имат сериозни последици и водят до чернодробни усложнения, цироза и чернодробна недостатъчност". Това изследване ще се прави от 40-годишна възраст и през 5 години.

За децата д-р Николова каза: "В изследването на кръвта, на липиди имаме заложен и холестерол при децата, на половин година, на една и на 15 години се правят кръвни изследвания, за да изключваме проблеми в развитието на децата. Да откриваме ранни изменения в липидния статус. Най-добрият преглед е проведеният преглед! Ако личния лекар открие проблем, тогава няма да се ограничи само до изследванията от Наредба 8".

"Имаме туморен маркер при простата на мъжете. Преди беше от 50 години, а сега от 40 години. Изследванията никак не са малко, важното е пациентите да стигнат до кабинета на лекаря. Често откриваме изменения, за които хората не подозират", категорична е д-р Гергана Николова. И отново апелира за ваксинация на децата.
"Не е страшна ваксината, страшно е заболяването на вашето дете!", предупреди д-р Николова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase