Снимка: Istock

Холестеролът е показател, който е важен фактор за здравето, най-вече на сърдечносъдовата система. Високият холестерол може да се превърне в заплаха за кръвоносните съдове, тъй като има свойството да се натрупва по стените им под формата на твърди мастни формации, запушващи пътя на кръвта и повишаващи риска от инфаркт и инсулт.

Холестеролът обаче не е непременно лош. Той се дели условно на добър и лош, и всъщност онова, което е важно тук е да има баланс между двата вида холестерол. Това е така, защото и двата вида холестерол са необходими на организма и всеки от тях има своята роля в процесите в тялото.

Каква е разликата между добър и лош холестерол?

Холестеролът се синтезира в черния дроб. Той е част от мембраните на всяка клетка и участва в синтеза и усвояването на витамин D, в хормоналния синтез и пренос на хормоните до тъканите, участва и в състава на жлъчните сокове и киселини.

Холестеролът се дели условно на добър и лош. Добрият холестерол или HDL (high density lipoprotein) е много важен за отвеждането на отпадни вещества от тъканите и клетките на артериите към черния дроб за преработка и извеждане от организма.

Добрият холестерол е с висока плътност и има още една важна функция – той „събира“ остатъците и излишъците от лош холестерол в кръвтаи тъканите, и ги отвежда за крайна преработка и изхвърляне от организма.

Лошият холестерол, от друга страна, също има своите важни функции. Той участва в транспорта на хранителни вещества и хормони до тъканите и артериите. Онова, което го прави лош всъщност е високото му количество. Когато той е в нормални граници в организма, функциите му съвсем не са лоши, напротив. Но когато се повиши и започне да образува твърди формации, тогава вече се превръща в заплаха за здравето.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase