Снимка: Istock

Глутенът е протеин, който се намира в едни от най-консумираните зърнени култури – пшеница, овес, ръж, ечемик. Може да се срещне не само в печива и тестени изделия, но и в редица други готови и пакетирани хранителни продукти.

Не е нужно да страдате от глутенова непоносимост или алергия, за да изпитвате неприятни странични ефекти от консумацията му. Глутенът може да причини някои раздразнения, които да се отразят негативно на цялостното здраве дори при хора, които нямат нарушен глутенов толеранс.

Ако решите да спрете глутена, много неща в тялото ви ще се променят. Тъй като глутенът е едновременно алерген и агент с възпалителен характер, спирането на храните, които го съдържат, има положителен ефект върху организма и здравето.

Какво се случва в тялото, ако спрете глутена?

Възпаленията в тъканите намаляват

Много хора не си дават сметка, че в клетките и тъканите им се случват възпаления. Обикновено възпаленията се свързват с инфекции, гной, болка, но има скрити негнойни възпаления, които тлеят с години в тъканите и остават незабелязани.

Тези възпалителни процеси са коварна основа за хронични, дегенеративни, ракови заболявания. И тъй като глутенът причинява такива възпаления в тъканите, спирането му се отразява противовъзпалително на организма и намалява риска от различни заболявания.

Болката намалява

Ако страдате от някакви болки, хронични заболявания или проблеми с меките тъкани, ставите, сухожилията, болката е част от ежедневието ви. Възпалителните храни усилват болката и влошават възпалението. И обратното – ако ги намалите, болката също намалява.

В този смисъл ограничаването или изключването на глутена от храненето може да ви помогне да изпитвате по-малко болка, включително дори по-рядка поява на главоболие или коремни болки.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase