"За съжаление, въпреки че се обръща повече внимание на физическия аспект, връзката между климатичните промени и психичното здраве е неизменна. Все повече учени се опитват да я документират, за да представят фактите. Тази връзка може да се изрази в различни нива - скръб, тревожност, страх, често забелязваме и вина в най-младите, които се вглъбяват, че те са виновни за климатичните промени", каза психологът Елица Станева-Бритън пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ децата между 10 и 19 години са най-уязвими.

"Трябва да се забелязват най-малките знаци, за да се стигне до превенция, а не когато е късно. Като знаци могат да бъдат промени в поведението, самооценката, тъгата. Родителите трябва да изслушват децата си и да се помогне. Някои хора не говорят за това, а пък други, които вече са в краен стадий, издават, че се нуждаят от помощ. Всеки трябва да обръща внимание на човека до себе си, защото ние сме затворени в нашия комфортен балон", допълни Станева-Бритън.

Тя поясни, че тези състояния могат да се появят и при малки деца.

Бритън каза още, че случаите на агресия у нас винаги са били реалност, но бруталната страна става по-жестока.

"Жегата води до по-високи нива на адреналин, рисково поведение и агресия. Стресът също. Финансовият момент не може да се игнорира", заяви психоложката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase