Снимка: Istock

Калориите са един от основните показатели за това колко храна приемаме. Както и да въртим и сучем, уравнението е просто – колкото повече калории приемате без да изразходвате достатъчно, толкова по-голям е рискът да напълнеете.

И колкото по-стриктни сте в контрола на приема на калории, толкова по-лесно ще отслабнете. Много хора обаче грешат, като мислят, че за да отслабнат трябва да гладуват.

Броенето на калории не означава глад, а означава знание за това кои храни носят излишни калории, кои калории доставят енергия и как да използвате този ресурс, за да отслабнете без да изпитвате постоянен мъчителен глад.

Ако обръщате внимание не само на броя калории, а на вида и качеството им, ще ви е по-лесно да отслабнете неусетно без да гладувате.

Фокусирането единствено върху бедни на калории храни, като зеленчуците, например, ви кара да изпитвате постоянен глад. Това води до провал в диетата в дългосрочен план.

Как да отслабнете с по-малко калории, но без да гладувате?

Включете повече протеини в храненето

Протеините са незаменим макрос в храненето. Без него животът е немислим, метаболитните процеси се забавят, забавя се и синтезът на нови клетки, хормони, невротрансмитери.

Храни с малко калории, които потискат глада

Храносмилането и усвояването на протеините изисква повече ресурс от организма, което изгаря допълнителни калории. Протеините дават много енергия и усещане за ситост по-дълго. Освен това ускоряват метаболизма и спомагат за отслабването и изграждането на мускулна маса.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg