Снимка: Istock

Селенът е един от най-ценните елементи за здравето. Често обаче на него не се обръща необходимото внимание за разлика от важността на други витамини и минерали. В повечето случаи внимание на селена се обръща, когато се появи проблем с щитовидната жлеза. Но този минерал е свързан с редица други функции в организма.

Когато е налице дефицит на селен, могат да се появят много други здравословни проблеми и оплаквания. Ето някои от тях.

Косопад

Падането на косата и затрудненият растеж могат да се свържат с много дефицити и здравословни проблеми, като липсата на селен е една от тях. Когато дефицитът на селен повлияе функциите на щитовидната жлеза, това косвено влияе и на косата. Понижената функция на щитовидната жлеза се свързва с косопад, слаба коса, склонна към накъсване.

Наднормено тегло

Дефицитът на селен може да създаде условия за трупане на излишно тегло и мастна тъкан около корема и талията. Роля играе отново щитовидната жлеза, която е координатор на метаболитните процеси в организма. Когато тя не функционира правилно и отделянето на хормони от нея е понижено, това се превръща в основа за наднормено тегло.

По-висок риск от рак

Селенът има свойството да подобрява деленето на клетките и да потиска възпаленията в тъканите. Това е важно от гледна точка на превенцията на някои видове рак. При дълготраен дефицит на селен рискът от рак се повишава.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase