Снимка БГНЕС

Здравната вноска да не е по-малко от 60 лева, искат от Българска болнична асоциация. Предложението на съсловието е да се въведат и застрахователните дружества в системата, за да могат хората да ползват здравни услуги и да не плащат от джоба си. В момента най-ниската вноска за здраве е 28 лева.

„Половината от разходите за здравеопазване в момента плащаме от джоба си. Хората се налага да плащат, докато са в тежки състояния, а застраховането може да им реши проблема. Това заяви в предаването "Твоят ден" на Нова нюз  Андрей Марков, зам.-председател на Българска болнична асоциация. То идва скоро след настояването на личните лекари потребителската такса да стане 7,80 лева вместо 2,90 в унисон с ръста на минималната работна заплата.
По думите му един застраховател няма да покрие здравна щета, ако пациентът не е бил профилактиран, така че това ще накара хората да търсят профилактични прегледи, които сега избягват. "При скок на здравната вноска няма да се ограничи достъпът на уязвими групи. Това би осигурило равен достъп и на солидарен принцип ползването на здравната система на нуждаещите се, без да се налага да доплащат за лекарства и услуги", коментира той.
Пенка Георгиева от пациентската организация "Заедно с теб" смята, че реформите в здравеопазването трябва да започнат от 8% за осигуровки, които да отиват в НЗОК. "Подкрепям разрешаване на застраховане в здравеопазването, за да може платежоспособните хора да се осигуряват повече и да се застраховат, за да имаме по-здрава нация", посочи тя.

Tя се надява да се изготви и въведе Закон за задължения и права на пациентите. "Тук могат да се включат профилактичните прегледи. Ние сме против увеличаване на потребителската такса за личните лекари. Има нужда от допълнително финансиране в здравеопазване, но не чрез този механизъм, защото би се затруднил достъпа на социалнослабите. Трябва да се защитят уязвимите групи", смята Георгиева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase