Снимка: БГНЕС/EPA
fallback

САЩ обмислят налагането на нови Covid ограничения за пристигащите от Китай, след като Пекин обяви, че ще отвори отново границите си следващия месец.

Американски служители казват, че това се дължи на липсата на прозрачност около вируса в Китай, тъй като случаите нарастват.

Япония, Малайзия и Тайван, притеснени от "вноса" на случаи на Covid - вече очертаха по-строги мерки за китайските пътници, включително отрицателни тестове.

Заявленията за паспорти за китайски граждани, желаещи да пътуват в чужбина, ще бъдат подновени от 8 януари.

Туристическите сайтове съобщават за скок в трафика, карайки някои страни да се страхуват от потенциалното разпространение на Covid.

„В международната общност има нарастваща загриженост относно продължаващите скокове на Covid-19 в Китай и липсата на прозрачни данни, включително данни за вирусна геномна последователност“, казаха американски служители в изявление, цитирано от информационните агенции.

Уан Уенбин, говорител на външния министър на Китай, впоследствие обвини западните държави и медиите в "раздухване" и "изкривяване на корекциите на китайската политика за Covid".

Обединеното кралство и Германия заявиха, че следят отблизо ситуацията, но в момента не обмислят нови ограничения за китайски пътници.

Истинският брой на ежедневните случаи и смъртни случаи в Китай е неизвестен, тъй като властите спряха да публикуват данни. В докладите се казва, че болниците са препълнени и възрастните хора умират.

Миналата седмица Пекин съобщи за около 4000 нови инфекции на Covid всеки ден и няколко смъртни случая.

В рамките на половин час след известието в понеделник, че границите на Китай ще бъдат отворени отново, данните от туристическия сайт Trip.com - цитирани в китайски медии - показват, че търсенията на популярни дестинации са се увеличили десет пъти спрямо миналата година.

Макао, Хонг Конг, Япония, Тайланд и Южна Корея са най-популярните дестинации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Дони

преди 1 година

Остави другото, ама това са си директни крадци на ноухау. Идеята бе да се докоснат до истинска демокрация, ама те са си същите соц пънoвe на изпроводяк...

11

Хбб

преди 1 година

Днес в Китай,утре в Европа!

10

Цун Кай Го

преди 1 година

След провала на биологичната война срещу Китай и икономическата срещу Русия, САЩ имат все по малко поддръжници и все повече врагове. Въпреки че смятат, че са спечелили медийната война, това създава някаква виртуална реалност, която има все по-малка връзка с действителността, а новините започват да звучат абсурдно.

fallback