Снимка: Istock
fallback

Страхотна кожа, сияеща, бляскава, еластична и най-вече млада. Звучи като непостижима мечта, особено с напредване на възрастта, но не е така. Сияещата кожа зависи до голяма степен от това с какво я храните отвътре. Грижите отвън са не по-малко важни, но здравословното хранене с вещества, особено ценни за сияещата кожа, е нещо, което задължително трябва да превърнете в своя рутина за красота.

Всички хранителни вещества от природата (не преработените и рафинираните) имат значение за състоянието на кожата. Но 6 от тях се открояват с особена важност, когато става въпрос за сияние, младост и жизненост на кожата.

Кои са най-важните вещества за сияеща кожа? Ето 6 от тях.

Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини имат изключително ярко изразен противовъзпалителен характер. Това е от голямо значение за кожата, а и за целия организъм. Редовната консумация на тези полезни мазнини прави кожата гладка, сияйна, здрава и по-млада. Омега-3 стимулират еластичността на кожата, като същевременно контролират нивата на кортизол, което предотвратява ранна поява на бръчки.

Омега-3 мастните киселини се срещат в рибата, орехите, лена, чиата, конопа, морските дарове.

Флавоноиди

Флавоноидите са специфичен вид антиоксиданти, които също имат мощно противовъзпалително въздействие. Те допринасят за гладкостта и сияйността на кожата, за нейния младежки вид и еластичност. В допълнение флавоноидите имат още едно много важно действие – те предпазват от вредните UV-лъчи, причиняващи пигментации и стареене. Флавоноидите стимулират кръвообращението, подхранването на кожата отвътре, което я зарежда с ценни вещества.

Флавоноидите се намират предимно в соя, какао, горски плодове, зелен чай.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Измислено е

преди 1 година

Мажете се с мъжка прекрасна спepмa, там има всички добавки ама трябва да си изцедите дами

3

Хммм

преди 1 година

Единственото, което ти трябва е качествена храна! Не вземайте добавки!

2

Само се чудя

преди 1 година

Омега-3 или Омега-5. Кое по добре за кожата ми?

fallback