Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Депутати от управляващата коалиция предлагат държавата да официализира търговията с кръв с промени в Закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането. С тях всеки кръводарител ще получава по половин надница за донорство.

"Никой няма да официализира търговията с кръв. Това противоречи не само на закона, а и на принципите, че ние даряваме тази безценна течност. Това, което се опитва да направи държавата, е да повиши стимулите, така че да даде възможност на донорите да са по-активни в донорските ситуации, ако здравословното ни състояние го позволява. Недопустимо е да се говори за легализация на продажба на кръв. Това би било пагубно за тази държава", заяви адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ ключовото за тази "форма на търговия" е фактът, че това е безценен продукт, който не достига.

"Имаме ли нужда от кръв, държавата трябва да я осигури. Центровете по трансфузионна хематология не са добре финансирани и работата в тях определено куца", допълни д-р Петрова.  

"Към момента има много малка субсидия, която се отпуска на кръводарителите под формата на хранителни продукти и възможността да отсъстват от работа. Хората, които кръводаряват, трябва да ползват поне два дни отпуск за сметка на държавата", посочи тя.

"Това ще повиши броя на кръводарителите, но в никакъв случай няма да спре търговията с кръв", каза кръводарителят от Русе Иво Минчев.  

Адвокатът по медицинско право д-р Калина Михайлова изтъкна пред Bulgaria ON AIR, че въвеждането на плащане за кръводаряването няма да преодолее лошите практики, които наблюдаваме в момента.

По думите ѝ няма достатъчно информационни кампании за кръводаряване. "Липсата на кампании и добра информация не могат да бъдат компенсирани с тонизираща храна", заяви още д-р Петрова.

"Подобно въвеждане на възмездяването, дори на доброволен акт като кръводаряването, биха довели до възможност да се стимулират по-големи проблеми. Подобно решение не решава проблемите в системата", заключи д-р Михайлова. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 1 година

Хайде пак почват с информационните кампании. Всички инжектирани с бъл вочи вече не стават за кръводарители. Чиста кръв няма как безплатно да я получите, освен от приятели и роднини. Всичко останало е Ц кръвна група

12

Анонимен

преди 1 година

Доктор, митничар и поп не дават,а само взимат.Редовно давам кръв,ама като опреш до Доктор той те дере до три кожи.И стига с тия номера като искаме от системата си плащам, а като давам доброволно даряване и хуманизъм ай си...Трябва да е платено за да се вкара ред,а то и сега се плаща.

11

Избирател на ПП

преди 1 година

а ДДС върху Цената ще има ли?!

fallback