Снимка: Istock

Яйцата са една от най-здравословните храни. Въпреки противоречивата си слава, свързана с потенциалното повишение на холестерола вследствие на консумацията им, яйцата са един от най-здравословните избори, които можете да направите на закуска, а и не само.

Яйцата са страхотни и защото могат да се приготвят и консумират по много различни начини. Те са неизменна част от множество рецепти. Въпреки безспорните качества на яйцата и богатия им хранителен състав, около тях винаги се водят спорове за това дали са здравословни или не.

Истината е, че от голямо значение е преди всичко как са приготвени и какво количество от тях се консумира на ден. Някои техники за приготвяне на яйца са полезни и здравословни, но други съвсем не.

Кои са полезните начини да консумирате яйца и кои не са здравословен избор?

Здравословно: варени яйца

Няма нищо по-здравословно от твърдо сварени яйца на закуска. Варените яйца са засищащи, пълни с хранителни вещества, минерали, аминокиселини, витамини, според healthline.com. Те са нещо, което можете да консумирате без угризения и страх, а дори могат да ви помогнат в контрола на теглото, защото стабилизират кръвната захар. Те са заредени с пълноценни протеини, които балансират усвояването на глюкозата и удължават усещането за ситост.

Нездравословно: пържени яйца

Пържените яйца са нездравословен избор, както повечето пържени храни. В тях се намират наситени мазнини, идващи от мазнината за пържене. Още по-нездравословни са, ако са изпържени в дълбока мазнина. Пържени яйца могат да се приготвят и без мазнина, тоест ще приличат на пържени, но реално няма да са такива. Достатъчно е да използвате тиган с незалепващо покритие.

Здравословно: поширани яйца

Поширането е полезен вариант за приготвяне на любимите ви яйца. Звучи трудно и помпозно, но всъщност не е така. Това е здравословен начин да консумирате яйцата си на закуска или да ги добавите в този вид към салати и други ястия. На практика пошираните яйца са варени, което ги прави много полезни.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase