За втора поедна година се провежда национална кампания за стрес инконтиненция. В нея се включват повече от 10 АГ болници и клиники в цялата страна.

Д-р Явор Лозанов сподели пред Bulgaria ON AIR повече подробности: "Инконтиненцията представлява неволно изпускане на урина при кихане, кашляне, физическа активност, проявява се в различните възрасти и при двата пола, по-често при жените. Една от три жени в даден период от нейната възраст стада от това заболяване", обясни акушер-гинекологът в студиото на "България сутрин".

Често причина за появата на стрес инконтиненция, която не е на психологическа основа, е при тежко раждане на големи бебета, когато тазовата мускулатура се разтяга и отслабва.

"Сред рисковете са наднорменото тегло, липсата на физическа активност и тютюнопушенето, физическата активност укрепва тазовия апарат", заяви д-д Лозанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му на лекаря лечението трябва да е комплексно като се извършва не само с медикаменти. Д-р Лозанов допълни, е се прилага диетично лечение, промяна на хранителните навици и физическа активност. “При тежките форми има оперативно лечение, това на което наблягаме е неоперативна лазерната терапия", каза още акушер-гинекологът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase