Снимка: Istock

Аспержите са прекрасен зеленчук, който обаче в нашата кухня често се пренебрегва, а не би трябвало. Той е с изключително малко калории, което го прави чудесен за различни диети. Освен това е много богат на ценни хранителни вещества, които заслужават специално място в храненето. Аспержите се предлагат в много разновидности. Най-често срещаните са зелените и белите.

Аспержите са много богат източник на витамините А, С, Е и К. Съдържат още фолиева киселина и калий, които са от голямо значение за здравето, според healthline.com. В аспержите се съдържат още изобилие от минерали, като цинк, желязо, мед, манган.

Ако се чудите как да включите аспержите в храненето, можете да го направите по много начини. Те са вкусни, когато са печени на скара, варени, приготвени на пара, печени във фурна, под формата на сосове и гарнитури, като добавка към меса и зеленчуци.

Аспержите са изключително богат източник на антиоксиданти. Тези вещества се борят с вредните влияния на свободните радикали, причиняващи увреждания в клетките и тъканите. Оксидативният стрес е една от водещите причини за поява на хронични, възпалителни заболявания, рак, пише още healthline.com. Антиоксидантите са важни, защото се борят с този ефект. Сред антиоксидантите в състава на аспержите са витамините А, Е и С, които се борят с възпаленията, стимулират регенерацията на клетките, намаляват риска от хронични заболявания и рак.

Антиоксидантите стимулират и имунната система в работата ѝ и във функциите ѝ. Те могат да допринесат и в борбата с вирусните инфекции. Полифенолите и флавоноидите в аспержите, включително кверцетинът, също са важна част от противовъзпалителния арсенал, който този прекрасен зеленчук притежава.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase