Снимка: Istock

Психиката е крехък механизъм, твърде сложен, за да бъде разгадан и обяснен напълно. Тя може да пострада лесно от нашите собствени мисли и действия, не само от външните влияния и фактори. Не е задължително някой да ни нагруби или нарани, за да пострада нашата психика. Понякога нашите собствени действия и мисли могат да ни изиграят толкова лоша шега, така че да се окажат разрушителни за крехкото ни емоционално състояние.

Кои са вредните навици, които могат да повлияят разрушително на психиката?

Социални медии

Социалните мрежи имат голямо влияние над психиката. Те могат да предизвикат зависимости, ниска самооценка, ниско самочувствие, тревожност и безпокойство, дори депресия, понякога и в тежки форми. Сравняването с другите хора, желанието да имате щастлив живот, пълен с усмивки и пътешествия, които се виждат в социалните мрежи, може да задълбочи усещането за тъга. За да се справите с този проблем не забравяйте, че обикновено хората публикуват видимо най-щастливите моменти от живота си. Освен това публикациите в мрежите не трябва да се приемат за чиста монета. Зад редица постове стоят преднамерени и целенасочени послания, техническа обработка на снимките, изкуствено предизвикани ситуации.

Липса на сън

Един от най-вредните навици, които влошават състоянието на психиката и я правят изключително ранима и крехка, е липсата на сън. Много хора не си дават сметка колко важен е сънят за всички функции на мозъка. Липсата на достатъчно сън може да ви накара да се чувствате не само изморени, но и недоволни от живота си, да изпитвате гняв, да имате чувството, че тялото ви боли, да не можете да се справяте с ежедневните си задачи. Ако имате усещането, че умът ви не ви слуша и не можете да го накарате да се концентрира, това може да е вследствие на лошите навици по отношение на съня.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase