Снимка: Istock

Високото кръвно налягане засяга милиони хора по целия свят. То се провокира от субективни фактори, все още неизвестни докрай за медицината. Все пак, някои от тях, са неоспорими и сред тях са начинът на живот и храненето. Със сигурност това, което ядем, се отразява на стойностите на кръвното ни налягане. Сред най-големите фактори в храната е солта. Консумацията на излишък от сол повишава кръвното налягане и влошава състоянието на организма в цялостен план.

Кои са храните, които не е препоръчително да ядете, ако имате високо кръвно налягане?

Кисели краставички

Киселите краставички имат позитивни страни. Те са с много ниско съдържание на калории и мазнини. Много богати са на витамин К, който участва в съсирването на кръвта. Те обаче съдържат много сол, което повишава кръвното налягане. Добавеният натрий в киселите краставички и повечето туршии може да е лош избор при хипертония.

Кисело зеле

Киселото зеле обикновено е доста солено. Солта допринася за ферментацията на зелето, като впоследствие го насища. Консумацията на кисело зеле може да повиши кръвното, особено ако е в по-големи количества.

Бекон

Беконът е с високо съдържание на натрий и наситени мазнини. Не само солта в него, но и мазнините са виновници за влошеното сърдечносъдово здраве, тъй като са предпоставка за повишаване на холестерола. Високите стойности на лош холестерол създават условия за втвърдяването му и отлагането му по стените на кръвоносните съдове. Стеснените артерии са предпоставка за инфаркт и инсулт, както и за повишаване на съпротивлението и ограничаване на свободното преминаване на кръвния поток.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase