Кивито е сред най-сочните и сладки плодове. То е първенец по наличие на витамин С. Изпреварва дори цитрусовите плодове. Заредено е не само с витамини, но и с изобилие от минерали, фибри, антиоксиданти. Достъпно е целогодишно, но през есента и зимата е много предпочитано у нас, тъй като вносът съвпада с летния сезон в страните, в които кивито зрее. Можете да се насладите на предимствата му и да го консумирате всеки ден, защото дава изключителни ползи за здравето на целия организъм.
Защо е добре да ядете киви всеки ден?
Кивито е суперхрана
Кивито е един от най-добрите източници на витамин С. Само едно киви съдържа над 70% от необходимото количество витамин С за деня. То е източник още на витамин К, Е, фолати, калий, калций, желязо, фосфор и много други минерали. Можете да го добавяте към всякакъв вид здравословни закуски, смутита, следобедни закуски.
Може да облекчи астмата
Витамин С и антиоксидантите в кивито имат противовъзпалителен ефект. Това може да допринесе в овладяването на астматичните пристъпи, според healthline.com. Проучване, свързано с метаанализ на данни от различни изследвания показва, че високото съдържание на витамин С в кивито може да помогне за овладяването на пристъпите при астматици, както и при страдащи от различни алергии, блокиращи дихателните пътища.
Полезно за червата
Кивито е много богато на фибри. Те са от изключително голяма важност за здравето на червата. Фибрите подхранват полезните бактерии в тях и допринасят за храносмилането, енергията, усвояването на веществата от храната.
Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
Коментари Напиши коментар
5
Анонимен
преди 2 годиниМда, само дето ако плодът не е откъснат УЗРЯЛ от дървото всичката полза от него изтича в канала. Екзотичните плодове, които се продават в магазините се берат зелени и се държат в хибернация с месеци, накрая се държат на топло няколко дена да "узреят" преди да се наредят на рафтовете. Нито вкусът нито съдържанието на плодът е такова като на прясно откъснатият плод директно от дървото.
4
ДДРОнег
преди 2 години"Кивито е сред най-сочните и сладки плодове. То е първенец по наличие на витамин С. Изпреварва дори цитрусовите плодове." _____Червените чушки имат три пъти повече витамин С от лимоните и портокалите, г-жо Лазарова, препоръчайте ги !!!
3
Анонимен
преди 2 годиниСкоро няма нищо да ядете при беднотията на Радев.