Снимка: istock

Закуската е най-важното хранене за деня. Тя трябва да е богата на ценни хранителни вещества, макро и микроелементи, с които организмът ви да разполага през целия ден и които да му помогнат да извърши всички важни функции.

Ако на закуска ви се яде нещо сладко обаче, това може да я направи не толкова здравословна, въпреки че сте я заредили с полезни протеини, мазнини, въглехидрати. Ако към цялото многообразие от здравословни продукти добавите захари, сиропи, конфитюри, шоколад и още други десертни добавки, закуската ви ще изгуби здравословния си характер.

Как да приготвите закуската си така, че да притъпите желанието за нещо сладко в нея?

Напълнете я с изобилие от фибри

Колкото повече фибри добавяте към закуската си, толкова по-сити ще останете през целия ден. Фибрите потискат глада за сладко и удължават усещането за ситост. В допълнение те подобряват храносмилането, намаляват риска от диабет тип 2, понижават холестерола.

Придържайте се към график за хранене

За да поддържате нивата на инсулина и кръвната захар в тялото е важно да се храните на малки порции през няколко часа. Така ще се предпазите от огладняване, още повече от рязко огладняване, което настъпва заради спадане на кръвната захар. Когато нивата на кръвната захар спаднат рязко, това автоматично ви кара да посегнете към нещо сладко, за да утолите този глад.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase