Снимка: istock

Лещата е бобова култура, добре позната в нашата традиционна кухня. Тя може да се нарече суперхрана заради богатото наличие на полезни хранителни вещества в състава ѝ. И тъй като присъства в нашата кухня от векове, често гледаме на нея като на даденост. Всъщност, лещата е много по-полезна, отколкото предполагаме. Тя е източник на растителни протеини, които древните народи са оценили много преди нас.

Лещата е изключително „гъвкава“. Тя може да бъде превърната не само във вкусна супа, но и в прекрасно предястие, салата, дори в кюфтета от леща. Нейната гъвкавост я прави един чудесен продукт, който да присъства по-често на трапезата. Прекрасно допълнение е както за обяд, така и за вечеря. Може да бъде използвана дори и на закуска.

Какъв е хранителният състав на лещата?

В една чаша сварена леща се съдържат приблизително:

  • 230 калории;
  • 18 г протеин;
  • 1 г мазнини;
  • 40 г въглехидрати;
  • 358 микрограма фолати;
  • 7 мг желязо;
  • 16 г фибри;
  • 71 мг магнезий;
  • 731 микрограма калий;
  • 3 мг цинк.

Какви са ползите за здравето от лещата?

Редовната консумация на растителни протеини носи много ползи на организма. Лещата е един от тези източници на растителни протеини, които можете да включвате по-често в менюто. Това намалява риска от преждевременна смърт поради рано настъпили сърдечносъдови заболявания, свързани с прекомерна консумация на месо.

Лещата е полезна за сърцето

Съединенията в лещата са много полезни за сърдечносъдовата система. Те имат свойството да понижават холестерола, което в дългосрочен план намалява риска от сърдечносъдови заболявания и високо кръвно налягане. Лещата е с ниско съдържание на мазнини, което е важно за здравето на сърцето.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase